
KULTUR. 43.000 unge står lige nu uden job, uden uddannelse og uden et fast holdepunkt i samfundet. Et nyt initiativ skal nu forsøge at trække dem tættere på fællesskaber, uddannelse og job ved hjælp af kulturen, kunsten og idrætten. I alt 15 projekter på tværs af landet får del i en pulje på 40 millioner kroner, der skal fordeles over 2025 og 2026.
Initiativet udspringer af en politisk aftale, som regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) indgik med SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet i november 2024. Kulturpasset, som ordningen kaldes, omfatter unge mellem 15 og 24 år, der hverken har en ungdomsuddannelse eller er i beskæftigelse, samt unge, der går på den forberedende grunduddannelse (FGU).
Midlerne fordeles på to forskellige spor: Et nationalt partnerskab, som giver unge digitale betalingskort med 2.000 kroner, der kan bruges på kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter, og en række længerevarende forløb, som konkret skal støtte unge tættere på job og uddannelse ved at forbedre deres trivsel og sociale kompetencer.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) fremhæver projektets vigtighed, men også sværhedsgrad:
– Forsøg med kulturpas er en svær mission, for det handler om at få unge, der står et udfordrende sted i livet, inkluderet i de fællesskaber, mange af os andre tager for givet. Derfor skal vi tage nye håndtag i brug. Et af de håndtag er de længerevarende kulturpasforløb, som vi nu giver penge til. Og jeg har store forhåbninger. For kulturpasforløbene kan være dét, der giver den unge mand selvværdet til at rejse sig fra teenageværelset og søge ind på den uddannelse, som han længe har drømt om, men som han ikke har haft modet til – før nu, siger ministeren.
Flere projekter i det sydlige Danmark får også støtte
Flere byer i Syddanmark får glæde af midlerne, heriblandt projektet Fynks Kulturrum – Fællesskab og frirum, der dækker de syv fynske kommuner: Odense, Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Nyborg, Kerteminde, Nordfyn og Assens. Projektet modtager hele 7 millioner kroner og vil tilbyde unge længerevarende kultur- og idrætsforløb med mulighed for at afprøve et kulturjob.
Også projektet Sportucation, drevet af Danmarks Idrætsforbund, får støtte til at fortsætte arbejdet med at hjælpe unge FGU-elever i blandt andet Kolding og på Fyn. Projektet modtager godt 3,1 millioner kroner til at etablere bånd mellem idrætslivet og unge i uddannelsessystemet.
I Haderslev vil foreningen Vision 2030 bygge videre på succesen fra projektet Fodbold for Fremtiden og udvide indsatsen til at omfatte kunst og kultur. Projektet modtager omkring 1,35 millioner kroner, der skal skabe stærke relationer mellem unge og deres sagsbehandlere gennem kulturelle og sportslige aktiviteter.
I Esbjerg får foreningen Værftet 1,8 millioner kroner til projektet Kulturmøllen, der skal styrke trivsel og engagement hos unge gennem kulturoplevelser i samarbejde med lokale kulturaktører. Målet er, at flere unge finder vej til uddannelse og job via deltagelse i kultur- og fritidslivet.
Resten af landet følger trop
Uden for Syddanmark støttes også en lang række projekter, der spænder fra kunst- og kulturinitiativer i Københavns Mjølnerparken til kreative værksteder i Helsingør og Frederikshavn. Målet er det samme, hvor man ønsker at hjælpe unge mennesker til bedre trivsel, øget selvtillid og tættere tilknytning til samfundets fællesskaber.
Samlet set investerer staten 65 millioner kroner årligt i 2025 og 2026 til kulturpasset, hvoraf de 40 millioner kroner går direkte til de intensive forløb rundt om i landet.
Evalueringen af ordningen vil løbende blive fulgt politisk med henblik på en endelig vurdering i slutningen af 2026.
