En ny undersøgelse fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at gulerødder potentielt kan spille en rolle i behandlingen af type 2-diabetes. Resultaterne, offentliggjort i tidsskriftet Clinical and Translational Science, peger på, at bioaktive stoffer i gulerødder kan hjælpe med at regulere blodsukkeret og forbedre tarmfloraen.

Type 2-diabetes er en global udfordring med stigende tilfælde både i Danmark og internationalt. Herhjemme er antallet af personer med sygdommen mere end firdoblet siden 1996, og behandlingen indebærer ofte medicin og livsstilsændringer. Mange patienter oplever dog bivirkninger ved de gængse lægemidler, hvilket skaber behov for nye løsninger.

Forsøg på mus afslører lovende resultater

Undersøgelsen blev gennemført på mus over en periode på 16 uger. Musene blev fodret med en fedtholdig diæt for at efterligne usunde livsstilsvaner, som ofte ligger til grund for type 2-diabetes. Én gruppe mus fik ti procent frysetørret gulerodspulver i deres kost, mens en anden gruppe ikke gjorde.

Resultaterne viste, at musene, der fik gulerodspulver, havde en bedre regulering af blodsukkeret, målt ved glukosetolerancetests. Desuden blev der observeret en sundere balance i tarmbakterierne hos denne gruppe.

– Vores studie viste, at gulerødder påvirkede sammensætningen af tarmens mikrobiom – de milliarder af mikroorganismer, der lever i tarmen og spiller en vigtig rolle i fordøjelse og sundhed. Hos musene, der spiste gulerødder, blev der observeret en sundere balance mellem tarmbakterierne, siger Morten Kobæk Larsen, lektor ved Klinisk Institut på SDU, i en pressemeddelelse.

Musene havde også flere bakterier, der producerer kortkædede fedtsyrer (SCFA’er), som er kendt for at støtte tarmfunktionen og energiomsætningen.

Hvordan virker gulerødder?

Gulerødder indeholder bioaktive stoffer som falcarinol og falcarindiol, der kan hjælpe cellerne med at optage sukker og dermed regulere blodsukkeret. Ifølge forskerne har disse stoffer også antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber.

– Indtagelse af gulerødder påvirker tarmens bakterier hen imod en sund sammensætning, som gavner musene med type 2-diabetes, forklarer Morten Kobæk Larsen.

Ifølge forskerne påvirker tilberedning mængden af de bioaktive stoffer, men selv efter stegning eller kogning bevares en vis effekt. Dog er rå eller let tilberedte gulerødder det bedste valg for at opnå størst mulig gavn.

Kliniske studier er nødvendige

Selvom resultaterne er lovende, understreger forskerne, at studiet er udført på mus. Det næste skridt er derfor at gennemføre kliniske studier på mennesker.

– Sådanne studier er dog dyre, og vi arbejder på at skaffe eksterne midler til i første omgang at kunne udføre et mindre studie med de oprensede bioaktive stoffer, der kan bane vejen for større undersøgelser og dokumentation for en forebyggende effekt, siger Lars Porskjær Christensen, professor i analytisk kemi ved SDU.

Indtil videre er der altså brug for mere forskning for at bekræfte effekten hos mennesker.

Forskerne antyder dog, at dagligt indtag af 30-40 gram rå eller let tilberedte gulerødder kan have en positiv effekt. Særligt sorter som ‘Night Bird’, en lilla gulerod med højt indhold af bioaktive stoffer, fremhæves.

Studiet blev finansieret af Odense Universitetshospitals forskningsfond og er udført i samarbejde med forskere fra Odense Universitetshospital og Københavns Universitet.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her