16.3 C
Copenhagen
søndag 6. juli 2025

Kanonsalutter, jazz og fyrværkeri: Fredericia klar til endnu en historisk dag

0

HISTORIE. Fredericia gør klar til endnu en festdag, når byen fortsætter fejringen den 6. juli med masser af spændende aktiviteter og oplevelser for hele familien. Traditionen tro starter dagen tidligt med flaghejsning og kanonsalutter, der markerer dagen med historisk stemning allerede fra morgenstunden. Se hele programmet her.

Klokken 06.25 stiller den gamle vagt op ved Landsoldaten, og kort efter vækkes byen med 27 kanonsalutter fra Prins Georgs Bastion kl. 06.30. Herefter følger en imponerende march gennem Fredericias gader kl. 07.00 med Reveille-styrken og Slesvigske Musikkorps.

I løbet af dagen kan man besøge De Danske Landsoldaters telte ved Prinsessens Bastion fra kl. 08.00 til 14.00, hvor børn kan opleve historien helt tæt på. Der vil også være børnejazz ved Tøjhuset og musikgudstjeneste i Trinitatis Kirke. Samtidig kan man tage på en historisk sejlads med MS Marianne og opleve Fredericia og Lillebælt fra vandsiden.

Højdepunktet bliver den store procession med flag og orkestre fra kl. 11.00, hvor byen fyldes med historiske uniformer, musik og ceremonier, der blandt andet inkluderer Gardehusarregimentets Hesteskadron, som fremviser deres imponerende heste på Axeltorv.

Eftermiddagen byder på jazzkoncerter, åbne bunkermuseer og historiske vandringer. Dagen kulminerer med en stemningsfuld aftenkoncert i Trinitatis Kirke, en rundtur med nattevægteren gennem Fredericias gader og ikke mindst det flotte festfyrværkeri kl. 23.00, der lyser himlen op over byen.

Her er morgendagens program:

Kl. 06.25: Gammel Vagt ved Landsoldaten
Kl. 06.30: 27 kanonsalutter, Prins Georgs Bastion
Kl. 07.00: March gennem byen med Reveille-styrken
Kl. 07.00: Gratis morgenmad, Tøjhusets baggård
Kl. 08.00: Flaghejsning, Prinsens Port
Kl. 08.00-14.00: De Danske Landsoldaters telte, Prinsessens Bastion
Kl. 08.00 & 09.30: Børnejazz ved Tøjhuset
Kl. 09.30: Musikgudstjeneste, Trinitatis Kirke
Kl. 09.30-16.45: Historisk sejlads med MS Marianne
Kl. 10.00: Mindegudstjeneste, Sct. Michaelis Kirke
Kl. 11.00-13.00: Stor procession med flag og orkestre gennem byen
Kl. 11.25: Gardehusarregimentets Hesteskadron, Axeltorv
Kl. 12.00: Jazzkoncert, Tøjhuset
Kl. 12.00-16.00: Udstilling, Fredericia Bymuseum
Kl. 13.00-16.00: Åben bunker, Nørre Voldgade
Kl. 14.00-15.30: Historisk voldvandring
Kl. 17.00: Jazzkoncert, Tøjhuset
Kl. 17.00: Åben stald, Gardehusarregimentet
Kl. 20.00: Jazzkoncert, Tøjhuset
Kl. 21.30: Aftenkoncert, Trinitatis Kirke
Kl. 21.55: Gå med nattevægteren
Kl. 23.00: Festfyrværkeri fra Volden

Glæd dig til endnu en dag fyldt med historie, musik og festligheder i Fredericia!

FC Fredericia tabte stort i test mod Viborg

0

SPORT. FC Fredericia fik en hård lektion, da holdet lørdag spillede træningskamp mod Superliga-kollegerne fra Viborg F.F. på Monjasa Park. Kampen sluttede med et ydmygende nederlag på 7-1 til hjemmeholdet, selvom fredericianerne faktisk kom foran tidligt i opgøret på en scoring af Gustav Marcussen.

Derefter overtog Viborg kontrollen og så sig ikke tilbage. Den lange træningskamp blev spillet over 120 minutter opdelt i intervaller på 45, 15, 45 og 15 minutter, og begge hold foretog mange udskiftninger undervejs.

Cheftræner Michael Hansen var efter kampen klar i mælet og lagde ikke skjul på, at resultatet var tungt at sluge:

»Resultatet hænger selvfølgelig over én, specielt når det bliver så stort som i dag. Vi havde håbet på et andet udfald, men på den anden side er det præcis det her, vi skal bruge testkampene til. Vi fik testet os mod kvalitet og fik vigtige svar, som vi skal arbejde videre med. Vores primære mål er at lære af de her kampe, både under selve kampen og frem mod næste udfordring, så vi bliver så klar som muligt til Superligaen. Vi må tage nederlaget som de mænd, vi skal være, for det handler om at blive stærkere af modgangen. Det er nu, vi skal vise karakter.«

Han erkendte også, at mange af de mål, Viborg scorede, skyldtes store og dyre fejl, som skal elimineres inden sæsonstarten:

»Meget af det handler om, at vi selv giver noget væk. Vi begår virkelig store fejl, der alt for nemt fører til mål imod. Det er klart noget, vi skal kigge på og forbedre hurtigt. Vi kan se, at de små ting straffes langt hårdere i Superligaen, end vi måske er vant til. Omvendt kunne vi også selv have scoret flere mål, specielt inden det blev 6 og 7, hvor vi misser to friløbere. Det viser bare, hvor afgørende skarpheden i begge felter er, og det bliver en vigtig læring for os.«

Trods det store nederlag insisterer Michael Hansen på at se positivt på holdets samlede udvikling:

»Jeg synes faktisk, vi er der, hvor vi forventede at være på nuværende tidspunkt. Vi er en sammentømret enhed, der har en klar idé om, hvad vi vil, og hvad vi skal. Nu handler det om at lære nuancerne og kravene på det her niveau. Kampen mod Viborg var en hård, men nødvendig test, som viste os, hvor vi skal lægge vores fokus. Vi har stadig to testkampe tilbage, inden det går løs i Superligaen, og vi skal blive bedre kamp for kamp. Vi er i en læringsproces, og i dag fik vi virkelig noget at arbejde med.«

Middelfart Sparekasse bakker ikke op om fusion mellem Nordfyns Bank og Fynske Bank

0

FINANS. Middelfart Sparekasse har meddelt bankerne, at sparekassens aktiepost i Nordfyns Bank ikke er til salg.

Middelfart Sparekasse købte den 23. juni SJF Banks aktiepost i Nordfyns Bank. I den forbindelse oplyste Middelfart Sparekasse, at de ønskede at undersøge muligheden for en fusion mellem Nordfyns Bank og Middelfart Sparekasse. Samme dag meddelte Nordfyns Bank i en selskabsmeddelelse, at bankens bestyrelse så positivt på interessen for en mulig fusion. Ifølge Nordfyns Banks indledende udmeldinger har der været konstruktive drøftelser mellem parterne.

Nordfyns Bank har for nylig meddelt Middelfart Sparekasse, at banken har besluttet at indstille dialogen om en mulig fusion. Middelfart Sparekasse har som følge heraf umiddelbart efter meddelt både Nordfyns Bank og Fynske Bank, at sparekassens aktiepost på 25,9 procent af aktiekapitalen i Nordfyns Bank ikke er til salg.

Middelfart Sparekasse bakker således ikke op om en fusion mellem Nordfyns Bank og Fynske Bank.

Middelfart Sparekasse har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer.

Livet på landet hitter: Unge vil blive

0

SAMFUND. Langt størstedelen af de unge mellem 15 og 25 år, som bor i landdistrikterne, er glade for livet uden for byernes summen. Det viser en ny undersøgelse fra LandboUngdom, der sætter fokus på trivslen blandt unge i landdistrikterne.

Undersøgelsen afslører, at hele 88 procent af de unge på landet er tilfredse med deres bopæl. Desuden forestiller to ud af tre sig en fremtid, hvor de fortsætter med at bo der. Naturen, friheden og det stærke fællesskab spiller en stor rolle for deres tilfredshed, fortæller formanden for LandboUngdom, Christian Orthmann, der selv bor på Fyn.

»I en tid hvor unge konstant bliver presset til at tage valg og ansvar, er der brug for en modvægt. Her er naturen og landsbysamfundene et kærkomment pusterum. For selvom der ofte bliver talt ned om, at livet går langsomt uden for de store byer, så er der også en gevinst at hente i nærheden og det langsommelige,« siger Christian Orthmann.

Frivillighed styrker sammenholdet

Noget af det, som især kendetegner unge på landet, er deres store engagement i frivilligt arbejde. Hele 52 procent af de unge mellem 15 og 25 år deltager i frivilligt arbejde, mens landsgennemsnittet for unge mellem 16 og 35 år kun er 36 procent.

Christian Orthmann mener, at netop frivilligheden er afgørende for, at der fortsat er liv i landdistrikterne.

»Tag bare høsten eksempelvis. Når høsten skal ind, så hjælper man hinanden, fordi alle er afhængige af, at det lykkes, mens vejret er godt. Det samme gælder på mere formelt plan, hvis der ikke er nogen træner, er der ikke noget fodboldhold. Det frivillige engagement er en forudsætning for, at der er liv på landet,« siger han.

Frivilligheden har desuden en positiv effekt på de unges trivsel. De frivillige unge oplever nemlig også, at de i højere grad har indflydelse på samfundets beslutninger – hele 14 procent højere end unge, der ikke deltager i frivilligt arbejde.

»Man skal ikke undervurdere, hvad det gør ved menneskers trivsel at føle sig værdifulde og være noget for andre, og her er frivillighed jo en genvej til at opnå netop det,« forklarer formanden.

Data til undersøgelsen er indsamlet af LandboUngdom fra februar til maj 2025 blandt unge, som bor i byer med maks. 5.000 indbyggere.

Klimaplanlægning i 7000

0

Vi har i Fredericia byråd vedtaget at frigive anlægsmidler til klimaplanens indsatser.

Vores lokale klimaindsats er af stor betydning og der er mange borgere der er optaget af at vi, hver dag kan blive lidt bedre på klima området. Det støtter BORGERNES LISTE. Vi kæmper for at følgende perspektiver og tiltag indtænkes som integrerede dele af den videre implementering: 

Dokumentation og vurdering af CO-effekter ved kommunale beslutninger. 

For at fremme gennemsigtighed og kvalificeret prioritering i klimaindsatsen, bør CO₂- aftrykket af byrådets egne beslutninger – eksempelvis nybyggeri af skole kontra renovering af eksisterende skolebygninger. – konsekvent dokumenteres og inddrages som vurderingsparameter på lige fod med økonomiske konsekvenser. Det vil understøtte målrettet opfølgning på klimaindsatserne og det vil sikre, at klimaregnskabet ikke kun er et teknisk parameter, men også et strategisk styringsværktøj. 

Adfærdsforandringer og borgerrettede indsatser

Adfærdsændringer hos os alle er en forudsætning for at nå vores fælles klimamål. Borgernes Liste anbefales derfor, at kommunen prioriterer formidlingsindsatser, der forbinder klimaudfordringen med borgernes dagligdag og livsførelse. Projekter skal udvikles på en motiverende måde og på et niveau der både giver mening og er sund fornuft for hver enkelt af os. 

For eksempel møbelgenbrug, klimarenoveringer eller grønne fællesskaber – som skaber genkendelighed og lokal identifikation. Det vil styrke vores branding, beskæftigelse, kulturhistoriske fortællinger og motivere os alle og skabe fællesskabsfølelse. 

Grønne indkøb og cirkulær økonomi som bærende princip

Kommunens egne indkøb står for en betydelig del af den samlede CO₂-udledning. Borgernes Liste anbefaler at vi ved indkøb af. f.eks. møbler har fokus på konkrete cirkulære tiltag, f.eks. restaurering og genbrug af eksisterende møbelinventar frem for nyindkøb. Det sparer miljøet og CO₂-udledningen med op til 75 %.

Der er også tværgående muligheder og samarbejde med socialøkonomiske aktører, hvor unge og udsatte grupper kan opkvalificeres gennem håndværk og bæredygtig produktion – og dermed skabe lokal beskæftigelse samtidig med klimaansvarlighed og handling. 

Superliga-opvarmning: FC Fredericia tester formen mod Viborg

0

LIVESPORT. FC Fredericia og Viborg F.F. tørner sammen i en træningskamp på Monjasa Park. Følg kampen mellem de to Superligahold her.

Følg kampen her

Konditori lukker i Fredericia

0

BUSINESS. Efter lidt over to år med kagekunst og kulinariske oplevelser må Kacho Konditori på Gothersgade i Fredericia dreje nøglen om. Ejeren, Kristian, meddeler på Facebook, at konditoriet ikke længere kan løbe rundt, fordi Fredericia ikke helt er klar til det koncept, som Kacho har tilbudt.

»Det er selvfølgelig noget, jeg er utrolig ked af, for jeg føler, at jeg gav alt, hvad jeg havde i mig, for at give byen en ny oplevelse og forståelse af kageuniversets finurlighed,« skriver Kristian i sit opslag.

Kacho har gennem tiden sat Fredericia på landkortet med kreative og unikke kager, og ejeren er stolt over konditoriets bidrag til byen. Han takker samtidig både lokale kunder og de, der er kommet langvejsfra – også fra udlandet. En særlig tak rettes mod kunder, der har ladet konditoriet være en del af deres særlige dage, samt trofaste leverandører, samarbejdspartnere, familie og venner.

»Jeg ønsker at komme herfra på en ordentlig måde, og vil gerne sige farvel til jer alle,« lyder det afsluttende fra Kristian.

Den sidste åbningsdag bliver lørdag den 12. juli 2025, hvor Kacho holder åbent fra klokken 8 til 16.

Uheld på motorvejen ved Fredericia – kø og udrykning skabte opmærksomhed

0

KRIMI. Flere bilister måtte lørdag morgen væbne sig med tålmodighed på motorvejen ved Fredericia. Kort efter klokken ni skete der nemlig et trafikuheld på E20 Taulovmotorvejen i retning mod Fyn mellem afkørsel 61 Taulov og 60a Fredericia V.

Ifølge oplysninger fra Vejdirektoratet blev det venstre spor hurtigt spærret, mens redningsmandskabet arbejdede på stedet. Bilisterne oplevede derfor en begyndende kø, der på sit højeste betød omkring ti minutters ekstra ventetid.

Flere lokale kan have undret sig over udrykningskøretøjernes sirener, der kunne høres tydeligt i området omkring motorvejen, mens redningspersonale arbejdede på stedet. Ifølge meldinger fra Vejdirektoratet og P4 Trafik var der dog tale om et mindre uheld uden meldinger om personskader.

Klokken 10.16 meddelte Vejdirektoratet, at oprydningen var færdig, og at trafikken igen gled som normalt. Den sidste rest af kø blev hurtigt opløst, og trafikken kunne atter bevæge sig frit mod Lillebæltsbroen.

Vred passager gik amok på toilet i DSB-tog – politiet måtte rykke ud

0

KRIMI. Et toiletbesøg blev fredag aften en dyr fornøjelse for en 52-årig mand fra Fredericia. Klokken 18.19 blev Sydøstjyllands Politi kaldt til Fredericia Banegård, efter at manden angiveligt havde ødelagt et toilet i et DSB-tog.

Ifølge vagtchef Mathias Møller fra Sydøstjyllands Politi havde den 52-årige kort forinden haft en uoverensstemmelse med togpersonalet, som tilsyneladende var baggrunden for episoden.

»Han har haft en eller anden diskussion med DSB-personalet, hvorefter han er gået ind på toilettet og har ødelagt togtoilettet,« fortæller vagtchefen.

Det ødelagte toilet blev hurtigt opdaget af personalet, som efterfølgende kontaktede politiet. En patrulje blev sendt til stedet, hvor politiet fik fat i manden og dokumenterede skaderne.

»Vi sender en patrulje ud til stedet. Der bliver oprettet en hærværkssag, og der følger nu et erstatningskrav fra DSB for det ødelagte toilet,« siger Mathias Møller.

Det er uvist, præcis hvad diskussionen mellem manden og togpersonalet handlede om, ligesom det heller ikke er oplyst, hvor store ødelæggelser der konkret er tale om. Én ting er dog sikkert, og det er at regningen havner hos den 52-årige mand fra Fredericia.

DSB vil nu rejse et erstatningskrav mod manden, der således kan se frem til at skulle betale for det hidsige optrin. Politiet har ikke oplyst størrelsen på erstatningskravet.

Alle oplysninger i denne artikel stammer fra Sydøstjyllands Politis pressebriefing lørdag formiddag klokken 10.00.

Højlydt skænderi mellem 17-årige på banegård fik vidner til at ringe 112

0

KRIMI. Fredag aften omkring klokken 21.09 måtte Sydøstjyllands Politi sende en patrulje til banegården i Vejle, efter flere forbipasserende ringede og udtrykte bekymring over et voldsomt skænderi mellem to unge mænd.

Ifølge vagtchef Mathias Møller fra Sydøstjyllands Politi var de to involverede begge 17 år gamle og kom henholdsvis fra Fredericia og Vejle. De unge mænd havde skændtes så højlydt, at flere personer på stedet blev nervøse for, at situationen ville udvikle sig til noget mere alvorligt.

»Der har tilsyneladende været tale om et voldsomt skænderi. Flere personer har overhørt det og været nervøse for, om der var sket noget alvorligt,« forklarer Mathias Møller.

Efter anmeldelserne sendte politiet derfor en patrulje til stedet for at undersøge sagen nærmere. Fremme på banegården viste det sig dog hurtigt, at der – trods den høje volumen – heldigvis ikke var sket noget alvorligt.

»De har simpelthen bare været oppe at skændes. Så der var ikke noget i den sag,« lyder det fra vagtchefen.

Ingen af de to unge kom således fysisk til skade ved episoden, og politiets rolle endte med at være begrænset til at sikre sig, at der faldt ro over stedet igen.

Alle oplysninger i denne artikel stammer fra Sydøstjyllands Politis pressebriefing fredag formiddag klokken 10.00.