VEJRET. Foråret 2025 har været usædvanligt varmt og solrigt. Mens mange danskere nyder de mange solskinstimer, ser meteorologerne hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) bekymrede på tørkeindekset, som allerede ligger på et markant højt niveau for årstiden.
I de seneste tre måneder har nedbørsmængderne været langt under normalen. Fra februar til april er der samlet set faldet mindre end 63 millimeter regn. Ifølge DMI er dette kun sket syv gange tidligere siden 1874.
Til sammenligning faldt der i april sidste år alene over 100 millimeter regn. Det betyder, at vandunderskuddet i jorden nu svarer til mere end en halv måneds normal nedbør – eller ca. 25 liter vand pr. kvadratmeter, som mangler i jordlagene.
Tørkeniveau historisk højt
Ifølge DMI’s tørkeindeks, der måler tørkeforholdene i jordens øverste lag på en skala fra 0 til 10, ligger tørkeniveauet i store dele af landet på mellem 5 og 8. Det højeste niveau ses lige nu på Lolland-Falster, Sydsjælland og Bornholm.
Landsgennemsnittet ligger på 7,0 – hele 2,5 point over normalen for årstiden. Det indikerer, at der allerede nu er en reel risiko for landsdækkende tørke i slutningen af maj. På Lolland-Falster er der allerede lokalt målt et niveau på 9, og DMI forventer, at lignende høje værdier snart breder sig til resten af Sydsjælland og Bornholm.
Det bekymrer Mikael Scharling, klimatolog hos DMI:
»Hvis vi skeler til sæsonprognosen for de kommende to måneder, der samlet set siger nedbør under det normale, samtidig med at det kan blive både varmt og solrigt i perioder, forventer vi generelt et højt tørkeniveau i perioden.«
Frygten for 2018-tørken
Mange husker måske den historiske tørke, der ramte Danmark hårdt i sommeren 2018. Her oplevede landet udbredt tørke med store konsekvenser for landbruget, naturen og vandstanden i søer og åer. Nu melder spørgsmålet sig: Kan vi stå over for en lignende situation i år?
Mikael Scharling maner dog til forsigtighed i forhold til at sammenligne situationen direkte med tørken i 2018:
»Det er endnu for tidligt at udtale sig om, hvorvidt tørken kan udvikle sig lige så ekstremt som i 2018, da tørken dengang først for alvor slog igennem i juli. Umiddelbart er der noget nedbør at finde i sæsonprognosen for både juni og juli, så jeg tvivler på, at vi kommer til at se en gentagelse af 2018-tørken,« forklarer han.
Alligevel understreger DMI, at den aktuelle tørkesituation er alvorlig og kan give mærkbare konsekvenser for afgrøderne i landbruget, hvis vejrudviklingen fortsætter på samme måde. Når vandmagasinerne i jorden tømmes tidligt på året, kan afgrødernes rodnet nemlig få svært ved at udvikle sig optimalt. Det gør planterne sårbare, og hvis tørken fortsætter, kan landbruget lide betydelige tab.
Ifølge Seges Innovation er netop foråret kritisk for afgrøderne, da planter i vækstperioden er særligt afhængige af en god vandforsyning. Desuden øger længere tørkeperioder risikoen for naturbrande og kan skade sårbare naturområder.
Tak til Sune Nørgaard Jakobsen fra Dansk Folkeparti for at sparke debatten i gang. Men lad os lige få proportionerne på plads.
Sune kritiserer mit forslag om at opgradere byrådssalen, men han overser fuldstændig, hvordan det kan finansieres. For det første foreslår jeg nemlig ikke, at skatteborgerne i Fredericia skal betale regningen. Tværtimod vil vi søge at finansiere projektet gennem fonde, sponsorater og det lokale kunst- og kulturliv. Der findes masser af muligheder for støtte til netop projekter, der kombinerer kultur, demokrati og borgerinddragelse. Hvorfor skulle vi ikke udnytte det?
For det andet, selv hvis man valgte at finansiere projektet kommunalt (hvilket jeg ikke mener er den rette vej) ville midlerne komme fra en anden kasse end den, der dækker kernevelfærden. Bare så vi har fakta på plads.
Hvis vi kan løfte det demokratiske rum uden at tage midler fra kernevelfærd og det kan vi så er det bare sund fornuft. Det ene udelukker ikke det andet, medmindre man ønsker at opstille falske modsætninger for at score hurtige point.
Poul Rand Byrådskandidat for Liberal Alliance i Fredericia
SPORT. Interessen for kampen er enorm, og siddetribunerne på Monjasa Park er allerede for længst udsolgt. Ifølge klubben er der nu kun ganske få ståpladser tilbage til salg, og dermed tegner alt til en festaften, hvis resultaterne flasker sig.
For at oprykningsfesten kan blive en realitet allerede fredag aften, kræver det dog hjælp fra OB, som samtidig møder FC Fredericias nærmeste konkurrent, AC Horsens.
Før fredagens kampe har FC Fredericia et komfortabelt forspring på seks point ned til Horsens med blot tre spillerunder igen, og fredericianerne har desuden en markant bedre målscore.
Scenarierne for en mulig oprykningsfest ser således ud:
Taber AC Horsens til OB, behøver FC Fredericia blot ét enkelt point mod Hvidovre for at sikre oprykningen.
Spiller AC Horsens uafgjort mod OB, kræver det en sejr til FC Fredericia mod Hvidovre for at sikre oprykningen.
Vinder AC Horsens mod OB, udskydes FC Fredericias mulige oprykningsfest til en senere spillerunde.
Begge kampe spilles fredag klokken 18:30, og resultaterne vil afgøre, om Monjasa Park bliver epicenter for klubbens største fest nogensinde.
GENBRUG. Foråret og sommeren er højsæson for store fester. Konfirmationer, bryllupper, studenterfester og gallaaftener står i kø – og det betyder ofte nye indkøb af både tøj, service og dekorationer. Men hvorfor ikke kombinere fest og bæredygtighed?
På Vejlevej 101 i Fredericia ligger Kræftens Bekæmpelses Genbrugsbutik, og her finder man alt, hvad hjertet begærer til årets fester. Distriktschef Merete Buchhave Jensen inviterer indenfor i butikken, hvor bæredygtighed, kvalitet og gode historier mødes til fordel for kræftsagen.
»Vi åbnede butikken sidste år som nummer 17 i rækken, og lige om lidt åbner vi butik nummer 18 i Tilst. Hele formålet med vores genbrugsbutikker er at samle penge ind til kræftsagen,« fortæller Merete Buchhave Jensen, mens solen skinner varmt udenfor butikken på Vejlevej.
Pengene fra salget går primært til forskning, patientstøtte og forebyggelse, forklarer hun:
»Omkring 56 procent af pengene går direkte til kræftforskning. Cirka 26 procent går til støtte til patienter og pårørende, mens 14 procent bruges på forebyggelse. Kun fire procent går til administration.«
Hver gang en kunde donerer eller køber noget i butikken, støtter man dermed kræftsagen.
Klar til årets fester med genbrug og charme
Inde i butikken åbenbarer sig et væld af porcelæn, glas og festtilbehør. Butikken bugner af muligheder, hvad enten man mangler noget til konfirmationen, brylluppet eller studenterfesten.
»Hvis man holder festen derhjemme, skal man bruge masser af porcelæn og glas. Vi har alt lige fra klassiske vinglas og karafler til lysestager og smukke fade, der kan pynte på festbordet,« fortæller Merete begejstret, mens hun fremviser butikkens mange fine varer.
Hun peger blandt andet på små kander, som kan bruges kreativt som vaser, og fine gamle kaffekander, der nemt kan forvandles til unikke borddekorationer:
»Se bare denne gamle kaffekande med blomster fra naturen. Det bliver virkelig flot og personligt.«
Tøj til festen – fra smokinger til gallakjoler
Butikken byder også på et stort udvalg af festtøj til både damer og herrer. Det kan være alt fra smarte buksedragter og søde sommerkjoler til smokinger og gallakjoler.
»Vi har noget for enhver smag. Og priserne er virkelig rimelige,« fortæller Merete og viser en elegant kjole til blot 100 kroner.
»Det behøver altså ikke at koste alverden at blive festklar. Her kan man finde tøj, der både passer til bryllup, gallafest, konfirmation eller studenterfest. Vi giver tøjet nyt liv – og kunderne får gode priser og god samvittighed.«
Brudekjolen med den helt særlige historie
Særligt iøjnefaldende er en smuk brudekjole, der lige nu har plads i butikkens udstilling. Det er ikke en helt almindelig brudekjole – historien bag den gør den helt unik.
»Den her kjole er noget helt specielt,« fortæller Merete og lader hænderne glide ned over kjolens fine blonder.
»Det er den sidste brudekjole, som designeren Paniotis lavede, inden han gik på pension tilbage i 2013. Blonderne på kjolen blev fundet på et lager og stammer oprindeligt fra 1970. Kjolen er altså lavet af vintageblonder, som lå og ventede på at få nyt liv,« fortæller hun med begejstring og fortsætter:
»Derfor er den ikke kun utrolig smuk, den repræsenterer også bæredygtighed på allerfineste vis.«
Merete opfordrer interesserede til at kigge ned i butikken og se kjolen med egne øjne:
»Hvis man skal giftes, så har vi altså virkelig en helt særlig brudekjole stående her. Den fortjener at få et nyt liv hos en kommende brud.«
Sådan donerer du til butikken
Genbrugsbutikken er afhængig af donationer, og derfor minder Merete også om, hvordan man bedst donerer sine ting til Kræftens Bekæmpelses butik i Fredericia.
»Hvis man har små ting, kan man blot komme ind ad hoveddøren med dem. Større ting kan leveres ved bagindgangen, og har man store møbler, har vi en bil, der kører hver onsdag og henter tingene hjemme hos folk,« fortæller hun.
Der er dog én vigtig detalje:
»Vi tager imod alt, som er salgsbart. Det betyder, at tingene skal være rene, pæne og uden skår eller fejl. Ellers skal vi nemlig selv betale for at få det kørt væk,« siger hun.
Hun afslutter med et stort smil og en invitation:
»Så kom ned og besøg os. Du gør en god handel – og en forskel for en vigtig sag.«
Poul Rand fra Liberal Alliance mener, at det er tid til at opgradere Fredericias byrådssal med nye møbler, kunst på væggene og varme lamper for op mod en halv million kroner. Det lyder flot. Men lad os lige trække vejret og tænde lyset: Ikke det bløde, æstetiske, men det skarpe, kritiske.
Mens der bliver talt om “varme i rummet” og “demokratiets værdige rammer”, sidder der ældre i vores kommune, der ikke kan få gjort ordentligt rent. Børn med ondt i livet får ikke hjælp i tide. Misbrugere falder mellem systemets stole. Men politikerne skal sidde bedre?
Det her handler ikke om varme, det handler om varm luft. Et Dannebrog bag borgmesteren gør ikke politiske beslutninger klogere. En QR-kode ved indgangen løser ikke ét eneste konkret problem i Fredericia. Og lokal kunst i byrådssalen? Måske skulle vi starte med at få styr på lokalt ansvar.
Politikere skal ikke sidde smukkere. De skal arbejde hårdere. I stedet for at bruge en halv million på at polere byrådssalen, burde vi i stedet bruge kræfterne på at feje for egen dør både billedligt og bogstaveligt.
Fredericia har brug for handling, ikke indretning. For løsninger, ikke lyskæder. Og for politikere, der tænker på borgerne og ikke på deres egen kontorstol.
Af Sune Nørgaard Jakobsen, byrådskandidat for Dansk Folkeparti
SPORT. Fredag aften kan FC Fredericia skrive klubhistorie og sikre sig oprykning til Superligaen for første gang nogensinde, når Hvidovre besøger Monjasa Park. Et af samtaleemnerne op til kampen er den unge angriber Asbjørn Bøndergaard, som muligvis kan spille en vigtig rolle i opgøret.
Efteråret 2024 var nærmest eventyrligt for den kun dengang 20-årige Asbjørn Bøndergaard, som blev lejet i Silkeborg IF i sommeren samme år. Han leverede mål på samlebånd og blev hurtigt en publikumsfavorit i Fredericia med 12 scoringer i 18 kampe. Han fremstod som en nøglespiller og en væsentlig årsag til, at klubben overhovedet står på tærsklen til en historisk oprykning.
Men under klubbens træningslejr i Tyrkiet i vinterpausen blev den talentfulde angriber skadet. Det betød, at forårssæsonen indtil for nylig har været uden den målfarlige angriber. Fraværet kunne mærkes – FC Fredericias offensiv blev mindre skarp, og flere kampe blev tætte, og Bøndergaards mål begyndte at mangle.
Nu er Bøndergaard dog tilbage på banen, og han har efter sit comeback allerede fået spilletid i flere opgør. Selvom den unge angriber endnu ikke har genfundet målinstinktet fra efteråret, har han vist gode takter og evnen til at finde de rigtige positioner på banen. I de første kampe efter comebacket er det dog skarpheden, der har manglet, men hans tilstedeværelse på banen har alligevel løftet holdets offensiv.
Mod Hvidovre fredag aften kan Bøndergaard blive den afgørende faktor. Interessen for kampen er enorm, stadion er tæt på udsolgt, og mange i Fredericia håber, at det kan blive ham, der afgør opgøret og sikrer oprykningen. Scenen er sat til en ægte eventyrhistorie, hvor en spiller, der har kæmpet sig tilbage efter en svær skade, kan blive aftenens store helt.
Hvis Bøndergaard genfinder sin skarphed netop fredag aften, vil det være kronen på værket efter en vanskelig periode, hvor han måtte sidde ude og blot se til, mens holdkammeraterne har kæmpet videre i toppen af rækken. Nu er chancen der igen, og timingen kunne ikke være bedre for både spilleren og klubben.
Fredagens kamp mod Hvidovre kan blive historisk for FC Fredericia. Og Asbjørn Bøndergaard kan meget vel blive den spiller, som sikrer, at byen eksploderer i jubel, når klubben for første gang nogensinde træder ind i dansk fodbolds fineste selskab.
KLIMA: Selvom CO₂ i atmosfæren ofte betragtes som vores tids store klimaudfordring, står Danmark nu med en ganske anderledes udfordring, nemlig risikoen for at få for lidt CO₂ og dermed kulstof i fremtiden.
Det var hovedbudskabet, da Triangle Energy Alliance, Food & Bio Cluster og Dansk Center for Energilagring (DaCES) for nylig afholdt årets kulstofkonference på Skærbækværket med energiselskabet Ørsted som vært. Her blev behovet for en national strategi for grønt kulstof slået fast, så Danmark kan nå målet om at blive uafhængig af fossile energikilder som olie, gas og kul.
Baggrunden er, at kulstof ikke kun er en uønsket CO₂-udledning – det er også en afgørende byggesten i en lang række produkter, som er dybt forankrede i vores hverdag.
Plast, kemikalier, tekstiler, brændstoffer og byggematerialer kræver nemlig alle store mængder kulstof. Selv med en omfattende elektrificering af samfundet, vil cirka halvdelen af Danmarks nuværende fossile afhængighed kræve alternative kilder til kulstof.
Det forklarer direktør i Triangle Energy Alliance, Søren Schmidt Thomsen:
»Løsningerne i Danmark, der skal udfase de fossile brændstoffer, er i særlig grad elektrificering. Det er også effektivisering og mådehold. Men det er stadig ikke nok til at slippe fri af 150 års dyb afhængighed af fossile ressourcer. Vi skal ikke blot have et bæredygtigt energisystem. Vi skal også have et bæredygtigt produktions- og industrisystem, og det kræver store mængder kulstof fra CO₂ og biomasse.«
Foto: PR
Kulstof bliver fremtidens flaskehals
Ifølge forskerne bliver det grønne kulstof en fremtidig flaskehals. Kulstof hentet fra biomasse i land- og skovbruget er den billigste vej frem, fordi fotosyntesen gør arbejdet for os, siger Michael Støckler, Senior Innovation Manager ved Food & Bio Cluster Denmark:
»I stedet for grisen og koen kan det fremover blive kulstoffet – og de forbindelser, det indgår i – der bliver den vigtigste ressource og værdiskaber i det danske landskab.«
Han påpeger samtidig, at vi skal bevæge os mod en cirkulær bioøkonomi, hvor det handler om at recirkulere det biogene kulstof så mange gange som muligt.
Food & Bio Cluster udgav allerede i 2023 en rapport, der viste, at behovet for biomasse i Danmark svarer til 150 petajoule (PJ) til energi og 168 PJ til materialer.
»Det er ikke energi som sådan, der er flaskehalsen i et moderne samfund. Det er kulstoffet,« siger Michael Støckler.
Fremtidens økonomi baseret på bioressourcer og teknologi
På konferencen fremhævede andre forskere og branchefolk samtidig, at landbruget spiller en afgørende rolle, da det forvalter størstedelen af det danske landareal. Og ifølge professor Uffe Jørgensen fra Aarhus Universitet skal fotosyntesen være omdrejningspunkt i fremtidens kulstofindsamling.
»Vi skal først og fremmest sørge for, at det er fotosyntesen, der leverer kulstoffet. Det er den type kulstoffangst, som er billigst og mest effektiv, og kulstoffet kan både parkeres i vores materialer, lagres eller anvendes til CCU,« sagde Uffe Jørgensen.
Han tilføjede, at det kræver en omlægning af landbruget med flere varierede afgrøder, særligt græsser, som samtidig bidrager til at begrænse udvaskning af kvælstof og fosfor.
Thomas Nord-Larsen, professor ved Københavns Universitet, pegede desuden på skovbruget som en vigtig faktor, der kan levere betydelige mængder kulstof. Han understregede, at det globale behov for kulstof ikke kan dækkes alene ved passiv skovrejsning. I stedet anbefalede han aktiv forvaltning af skovene, hvor biomassen udnyttes optimalt.
»Vi får meget mere kulstofbinding gennem aktiv forvaltning af skovene, hvor biomassen udnyttes optimalt,« sagde Thomas Nord-Larsen.
Professor Lars Ditlev Mørck Ottosen fra Aarhus Universitet understregede dog samtidig, at selv med det store potentiale fra land- og skovbrug, vil det ikke være nok til at dække samfundets fremtidige behov. Derfor anbefalede han fortsat udvikling af teknologiske løsninger såsom Direct Air Capture, men uden at sætte sin lid til, at teknologien alene kan løse udfordringen.
»Derfor bliver vi nødt til at fortsætte udviklingen af teknologier som Direct Air Capture, uden at vi skal sætte vores lid til, at teknologierne alene kan løse udfordringen,« sagde Lars Ditlev Mørck Ottosen.
Netop fordi udfordringerne omkring fremtidens kulstofforsyning er så komplekse og kræver en kombination af naturens egne ressourcer og moderne teknologiske løsninger, blev der på konferencen også understreget nødvendigheden af en klar politisk strategi.
En nødvendig politisk strategi for at nå klimamålene
Arrangørerne bag konferencen peger derfor på nødvendigheden af en national kulstofstrategi, som skal forankres politisk, hvis Danmark realistisk skal nå klimamålene og frigøre sig fra fossile brændstoffer. Konferencens anbefalinger bliver nu afleveret direkte til ministrene Jeppe Bruus, Lars Aagaard og Jacob Jensen for at sikre, at arbejdet hurtigt forankres i et relevant ministerium.
Anne Marie Damgaard, direktør i Dansk Center for Energilagring, understregede vigtigheden af en bred politisk involvering, når strategien skal udarbejdes.
Foto: PR
»Vi har med Kulstof 2025 samlet de helt rigtige samarbejdspartnere på tværs af forskning, industri og erhvervsliv regionalt og nationalt til at levere fælles input til en national kulstofstrategi. Der er brug for bred inddragelse i processen, og vi håber, at regeringen og det relevante ministerium snart inviterer til at tage hul på dette vigtige arbejde,« sagde Anne Marie Damgaard.
Samme pointe fremhævede Anders Frandsen, formand for Triangle Energy Alliance. Han betonede nødvendigheden af, at strategien ikke blot bliver en hensigtserklæring, men at den rent faktisk bliver politisk forpligtende.
»En national kulstofstrategi bør forankres i et dansk ministerium, så den også bliver politisk forpligtende. Men det faglige indhold bør udvikles på et universitet,« sagde Anders Frandsen.
Foto: PR
Han understregede desuden, at strategien skal indeholde klare økonomiske incitamenter til lodsejere, så det bliver attraktivt at øge kulstofproduktionen, for eksempel via skovrejsning og omlægning til mere varierede afgrøder.
Direktør Søren Schmidt Thomsen fra Triangle Energy Alliance opsummerede udfordringens kerne ved igen at pege på, at kulstof fra biomasse er helt centralt for en fremtid med bæredygtig produktion af råstoffer.
»Kulstof fra biomasse til råstoffer kan vi ganske enkelt ikke undvære, når vi både skal reducere koncentrationen af CO₂ i atmosfæren og producere mere bæredygtige alternativer,« understregede han.
Konferencen sluttede dermed med en klar opfordring til politikerne om at tage hul på arbejdet med en national kulstofstrategi.
SPORT. Efter blot én sæson hos KIF Kolding er Lauritz Legér fortid i klubben. Den 26-årige spiller, der kom til KIF Kolding i sommeren 2024, har valgt at søge nye udfordringer ovenpå klubbens nedrykning fra ligaen.
I en periode præget af sportslige udfordringer og stor personlig sorg har Lauritz Legér alligevel formået at sætte et stærkt aftryk både på og uden for banen.
»Efter en sæson, der desværre endte med nedrykning fra ligaen, har jeg truffet beslutningen om at søge nye udfordringer og fortsætte min håndboldrejse i en ny klub. Jeg vil gerne rette en stor tak til mine holdkammerater, hele staben og ikke mindst fansene. Alle har været en stor støtte for mig både på og uden for banen, da det har været et hårdt år for mig personligt, efter min far gik bort midt i sæsonen,« siger Lauritz Legér.
Han tilføjer, at tiden i Kolding har givet ham både ansvar, oplevelser og venskaber for livet.
»Jeg vil altid se tilbage på min tid her med stor taknemmelighed. Jeg ønsker klubben alt det bedste i den kommende sæson og håber, at vejen snart fører tilbage til ligaen, hvor KIF Kolding hører til,« lyder det fra Legér.
Lauritz Legér nåede at spille 26 kampe og score 65 mål for KIF Kolding. Hvor karrieren fortsætter, er endnu ikke offentliggjort.
KOMMUNALT. Flere kontorlokaler i Sct. Joseph-bygningen er blevet ramt af fugt og tegn på skimmel. Derfor har Fredericia Kommune valgt at lukke flere lokaler midlertidigt, mens renoveringen af bygningens klimaskærm fremskyndes.
Problemerne blev konstateret efter en bygningsgennemgang, som især viste, at kontorer tæt ved bygningens altaner er særligt udsatte. Ifølge afdelingsleder i Ejendomsafdelingen, Anders Krogsgaard, har kommunen valgt at handle hurtigt for at sikre medarbejdernes arbejdsmiljø:
»Det betyder, at vi reagerer aktivt og igangsætter en lukning af de kontorer, det omhandler. Af den årsag bliver det nødvendigt at rokere en del rundt i huset og inddrage ledige lokaler, hvor det er muligt.«
Flytningen er allerede påbegyndt, og omkring 40 medarbejdere forventes at være på plads i deres midlertidige lokaler i løbet af den kommende uge.
Ingen ekstra omkostninger ved fremrykning
Kommunen havde allerede afsat penge til en større klimaskærmsrenovering i perioden 2025-2027. Den renovering fremrykkes nu, så medarbejderne kan vende tilbage til sikre og velfungerende arbejdsforhold hurtigst muligt.
Ifølge Anders Krogsgaard har fremrykningen ikke yderligere økonomiske konsekvenser:
»Medarbejderne skulle altså alligevel have været genhuset, om end på et senere tidspunkt. Nu fremrykker vi klimasikringen, så vi kan tage lokalerne i brug igen hurtigst muligt.«
Renoveringen af bygningens klimaskærm ventes at tage mellem 14 og 18 måneder. I den periode vil der blive behov for midlertidig genhusning af medarbejderne.
Fordi debatterne og enkelte byrødder er lidt farveløse, behøver byrådssalen ikke at være det.
I dag fremstår Fredericias byrådssal som en lidt støvet rest fra fortiden, uden varme, uden visuel karakter og uden blik for den kultur og historie, der gennemsyrer vores by. Gamle billeder på arkiv.dk afslører, at der i årtier stort set ikke er sket noget med rummets udtryk. Det kan vi gøre bedre.
Derfor foreslår jeg en opgradering af byrådssalen, ikke for pyntens skyld, men fordi vores demokrati fortjener bedre rammer. Salen skal være et sted, vi viser frem med stolthed, til gæster, skoleklasser, internationale delegationer og ikke mindst os selv som folkevalgte og som borgere i Fredericia.
Vi skal skabe et rum, der:
• Afspejler Fredericias historie og nutid
• Byder gæster velkommen med varme og værdighed
• Inspirerer til godt politisk arbejde
• Giver borgerne en grund til at være stolte
Fredericia skal ikke kun være en by, der regner i beton og budgetter, men også i æstetik, identitet og signalværdi. Byrådssalen er det demokratiske hjerte i kommunen. Det hjerte må gerne slå lidt varmere og se lidt pænere ud imens.
Jeg foreslår, at vi iværksætter projektet “Byrådssalen som spejl af byen”, hvor borgere, kunstnere og politikere sammen gentænker rummet. Ikke prangende, men værdigt, venligt og levende.
Her er nogle konkrete tiltag:
• Et smukt udfoldet Dannebrog bag borgmesteren, flankeret af et stilfuldt byvåben. Det signalerer respekt for demokratiet.
• Lokal kunst på væggene, inspireret af fæstningen, havnen og musiklivet med mulighed for rullende udstillinger.
• Varme lamper i stedet for koldt kontorlys og bedre akustik, så salen ikke længere lyder som en gymnastiksal i 1960’erne.
• Opdaterede møbler i dansk design, som forener komfort med æstetik. Farvel til billig laminat.
• Kreativ brug af historiske billeder og kort, der formidler byens udvikling og demokratiske tradition.
• En velkomststander med teksten: “Velkommen til Fredericias byråd” med QR-kode til en digital præsentation af salen, kunsten og byrådets arbejde.
Et løft kan realiseres for et overslag på 250.000–500.000 kr. afhængigt af ambitionsniveau. Med lokale kunstnere, håndværkere og støtte fra fonde og sponsorer kan vi få meget kvalitet for pengene, måske endda billigere.
Vi bør turde give demokratiet de rammer, det fortjener. Vi skallave Fredericias byrådssal til et sted, man ikke bare sidder, men hører til.