
KOMMUNALT. Personalekantinen på Kolding Rådhus har formået at reducere deres CO₂-aftryk med hele 43 procent for deres samlede indkøb af fødevarer på blot et par år. Fra venstre: Helle Vilsbøll, projektleder for fødevareindsatsen i Kolding, og Malene Borch, ansvarlig for Rådhuskantinen.
Kantiner og køkkener, et fødevareråd og en ny fødevarestrategi viser vejen for klimavenlig, sund mad og madglæde i Kolding. Som den eneste danske kommune har Kolding de seneste fire år deltaget i et stort EU-projekt med ambitionen om at udvikle et bæredygtigt fødevaresystem.
Projektet har igangsat over 50 konkrete handlinger – fra fællesspisninger til CO₂-reduktion i offentlige køkkener – og dermed har EU-projektet sat transformationen af Koldings madkultur godt i gang.
Det ses blandt andet i helt nye tal fra SKI – Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S, der viser, at Kolding Kommune udleder ca. halvt så meget CO₂ fra deres fødevareindkøb sammenlignet med landsgennemsnittet. Desuden har kommunens personalekantiner gennem en fokuseret og dedikeret indsats for mere klimavenlig mad formået at reducere deres gennemsnitlige CO₂-aftryk med hele 23 procent, og én kantine er lykkedes med næsten at halvere sit CO₂-aftryk for det samlede indkøb af fødevarer.
I forhold til at undgå madspild er køkkenerne i Kolding Kommune også kommet langt. De udnytter f.eks. madrester i nye retter og bruger mere af råvarerne, hvilket blev bekræftet i en undersøgelse, som viste, at madspildet pr. gæst i de kommunale køkkener ligger under landsgennemsnittet.
Projektet har desuden involveret mere end 200 skolebørn, der har eksperimenteret med hydroponisk dyrkning, fremtidens skolehaver og spirekasser.

Samtidig har kommunen som en af de første i Danmark etableret et Fødevareråd, hvor både virksomheder, NGO’er, uddannelsesinstitutioner og borgere er med til at forme fremtidens måltider. Endelig har kommunen fået landets første helhedsorienterede fødevarestrategi, der både handler om klima, sundhed, madglæde og om at understøtte lokale fødevareinitiativer.
Formand for udvalget Natur, Miljø og Klima, Jørn Chemnitz, der netop har deltaget i et panel om bæredygtige fødevarer på Folkemødet på Bornholm, er glad for de flotte resultater fra EU-projektet:
»Det er imponerende, hvad EU-projektet har sat i gang af nye initiativer, og jeg må især rose vores kantine- og køkkenpersonale for at tage godt imod udfordringen om at servere klimavenlige og bæredygtige måltider,« fortæller Jørn Chemnitz, der også er næstformand i Kolding Fødevareråd.
Selvom EU-projektet blev afsluttet i december sidste år, fortsætter fødevareindsatsen de kommende år for fuld styrke med afsæt i den nye fødevarestrategi, som Kolding Byråd vedtog i januar.
Flere nye projekter er sat i søen – blandt andet et kompetenceløft til fem plejehjemskøkkener, Sundhedscenterets kantine og en daginstitution med fokus på økologisk og klimavenlig mad. Desuden er Kolding, sammen med Slagelse og Svendborg, udvalgt til et stort madprojekt målrettet børnefamilier, som skal inspirere til sund og grøn mad. Projektet hedder »Smag Dig Frem« og involverer også skolebørn, supermarkeder og foreningslivet.