FORENINGSLIV. Flere danske foreninger er i de seneste måneder blevet ramt af grov telefonsvindel, hvor svindlere har udgivet sig for at være fra banken eller politiet og fået frivillige til at overføre store beløb.

Både Lystrup IF Gymnastik & Fitness, Nørre Djurs HK og Måløv IF har mistet hundredtusindvis af kroner. I et af tilfældene blev over én million kroner overført til svindlere.

Ifølge Politiet og DGI er der nu tale om et systematisk mønster, der målrettet rammer foreningers frivillige – særligt dem, der sidder med adgang til bankkonti og økonomi.

– Vi må nu sande, at der er tale om mere systematisk svindel målrettet foreninger, og vi skal gøre alt, vi kan, for at undgå det her. Derfor advarer vi alle foreninger, og sammen med Politiet inviterer vi også frivillige kasserere til et onlinemøde, siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen i en pressemeddelelse.

”Vi tager det yderst alvorligt”

Hos Politiet understreger man, at svindlen er eskaleret. Ikke kun i antal, men også i metoder.

– Vi har oplevet en række sager, hvor foreninger er blevet svindlet. Vi tager det yderst alvorligt, for det er store økonomiske tab for den enkelte forening, og det kan jo få betydning for, hvad foreningen kan gøre for sine medlemmer, siger Kresten Munksgaard, leder af afdelingen for Forebyggelse, Analyse og Digital Patruljering hos NSK i Politiet.

Tidligere har svindlen primært foregået over mail, hvor gerningsmænd udgav sig for at være foreningens formand. Nu er metoderne mere aggressive.

– Nu er svindlerne begyndt over telefonen at udgive sig for at være fra banken eller politiet. Derfor er der god grund til at advare kasserere og andre med adgang til foreningens bankkonto, lyder det fra Kresten Munksgaard.

Frivillige manipuleres

I Måløv IF blev foreningen franarret over 300.000 kroner, før bankens sikkerhedssystemer satte en stopper for yderligere transaktioner. Ifølge foreningens formand Thomas Lorenzen skete svindlen via telefon, hvor en af de frivillige blev manipuleret til at overføre pengene.

– Vi er virkelig ærgerlige over sagen. Som frivillige vil vi hellere bruge vores kræfter på at planlægge gymnastikopvisningen end at dobbelttjekke vores bankkonto. Vi har mistet over 300.000 kroner, men vi er lykkelige over, at vores bank lukkede ned for kontoen, da de opdagede de mange overførsler, siger Thomas Lorenzen.

Sagen har efterladt en følelse af magtesløshed i foreningen, der som mange andre, bygger på frivillige kræfter.

I både Lystrup og Nørre Djurs blev tabene endnu større. Over en million kroner forsvandt fra hver forening – penge, der skulle have været brugt på alt fra udstyr og aktiviteter til sociale arrangementer og drift.

– Det er skrupelløse personer, der fisker penge op af foreningernes kasse. Penge, der skal gøre gavn for børn, unge, voksne og aktive fællesskaber – det er medlemmernes penge, der skulle bruges til gode formål i lokalsamfundet,  understreger DGI-formanden, der er rystet over omfanget.

Advarsel til tusindvis af foreninger

For at undgå yderligere svindel sender DGI nu en advarselsmail til over 30.000 foreningskasserere og formænd.

Desuden inviterer DGI og Politiet til et fælles onlinemøde om sikkerhed og økonomi i foreningslivet den 23. april. Her vil fokus være på, hvordan foreninger kan beskytte sig bedre.

Et konkret råd lyder, at foreninger undlader at offentliggøre kassererens telefonnummer på hjemmesiden – en oplysning, der kan gøre det lettere for svindlere at målrette deres angreb.

Charlotte Bach Thomassen slår fast, at der skal samarbejdes bredt for at komme problemet til livs:

– Vi har brug for at arbejde tæt sammen, banker, myndigheder og os der rådgiver foreningerne, så den her type svindel kan undgås, og så vi har de rette foranstaltninger til at hjælpe foreningerne.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her