Torsdag står Omar Hajji foran Fredericia Rådhus klar til at deltage i sin grundlovsceremoni. Herfra kan han få lov at kalde sig dansk statsborger – et mål han har kæmpet for i årevis, siden han kom til Danmark som seksårig fra Syrien med kurdisk baggrund. Med sin fortælling ønsker han at inspirere andre til at holde fast i deres drømme, uanset hvor krævende vejen kan være.
Da vi møder Omar, deler han først sin historie med en åben tilgang og ro i stemmen.
– Jeg er kurder fra Syrien og er født i Syrien men kom hertil Danmark som seksårig i 2009. Den modtagelse, jeg fik af pædagoger og støttepersoner dengang, har haft en stor indflydelse på mit valg af uddannelse. Jeg vil gerne være den person, som kan give andre den velkomst og støtte, som jeg selv fik – for jeg ved, at det desværre ikke er alle, der får samme mulighed.
Han husker dog ikke meget fra Syrien eller de første tidlige år som flygtning. I ham er der i stedet et klart fokus på det, der venter forude – på målene og ambitionerne, som har fået ham til at navigere igennem en ofte krævende proces.
– Jeg husker faktisk ikke så meget fra min tid som barn i Syrien, fortæller Omar og uddyber:
– Det er heller ikke noget, vi taler meget om derhjemme, da vi fokuserer på vores liv her i Danmark. Vi er her nu og skal være en del af samfundet her. Min lillebror og jeg kan næsten ikke huske, hvordan vi kom hertil. Vi vælger at fokusere på det positive: Vi er her, vi har det godt, og vi prøver at bidrage og være så produktive som muligt.
Omar tog hurtigt springet til folkeskole
Omar gennemgik sin skolegang i Fredericia, hvor han hurtigt blev en del af det danske system. Allerede efter halvanden måned i en modtagerklasse var han klar til at rykke over i en almindelig folkeskole. Den hurtige udvikling skyldes ifølge ham selv ikke kun hans egen vilje til at lære, men også de mange tilbud og muligheder, som kommunen tilbød, herunder lektiecaféer og sportsklubber, hvor han kunne integrere sig gennem deltagelse.
– Jeg har altid været glad for skole og haft nemt ved at lære sprog, så allerede efter halvanden måned blev jeg rykket over i en almindelig folkeskole, fortæller han.
– Jeg gik både til fodbold og svømning og deltog i lektiecaféer, hvor jeg kunne være sammen med andre og forbedre mit dansk.
Omar har også arbejdet frivilligt i Røde Kors, hvor han igennem to og et halvt år hjalp med forskellige opgaver. Frivilligt arbejde blev en naturlig del af hans hverdag, og derfor blev han også frivillig som fodboldtræner for FFF’erne i Fredericia. Den tid, han har lagt i det frivillige arbejde, er ifølge ham selv noget af det, der har været med at styrke hans integrering, og så har det forstærket hans sag, da han senere søgte om statsborgerskab.
– Mens jeg gik på HF på Fredericia Gymnasium, deltog jeg i en workshop om Røde Kors og Red Barnet. Det syntes jeg lød meget interessant, selvom jeg vidste, at det kunne blive lidt hårdt, da jeg samtidig havde to deltidsjob ved siden af gymnasiet. Jeg så det som en mulighed for at hjælpe børn i andre lande, så jeg begyndte at arbejde frivilligt en gang om ugen hos Røde Kors.
Processen mod dansk statsborgerskab
For mange er vejen mod dansk statsborgerskab lang og fyldt med kringelkroge, og Omars rejse har ikke været nogen undtagelse. Først var der processen med at opnå permanent opholdstilladelse. Gennem omhyggelig planlægning og et netværk, som han selv opbyggede gennem arbejde, frivilligt engagement og skole, har han indsamlet støtteerklæringer fra lærere, chefer og kollegaer, der har understøttet hans ansøgning. Senere kom indfødsretsprøven og grundlovsceremonien – som nu markerer afslutningen på denne del af rejsen.
– Jeg var lidt usikker på, hvordan jeg skulle gribe det an, siger han.
– Men jeg følte mig sikker med min permanente opholdstilladelse, så jeg ikke længere risikerede at blive sendt tilbage. Det gav mig en stor tryghed og ro til at fokusere på studierne og arbejde. Jeg tog prøven, og det gik heldigvis godt.
Hans ansøgning krævede også en motiveret erklæring, hvor han beskrev sin integration i Danmark og sin vision om at blive en del af det danske samfund. Her understregede han vigtigheden af sit frivillige arbejde og følelsen af at høre til, som han har opbygget gennem årerne.
– I min ansøgning skrev jeg bl.a., at jeg føler mig integreret og som en del af det danske samfund. Jeg betaler skat, går i skole og bidrager ligesom alle andre.
For Omar handler det at få statsborgerskab især om muligheden for at skabe en tryg og stabil fremtid i Danmark.
– Det giver mig en yderligere tryghed i forhold til fremtiden, for eksempel når jeg selv skal stifte familie og måske låne til et hus, siger han og tilføjer:
– Og så vil mine børn også få det automatisk. Det har været en tanke, der hele tiden har ligget i baghovedet – at klare det her, så mine børn får den her stabile og sikre start uden at skulle igennem samme proces, fortæller han.
En drøm om at arbejde med udsatte unge
For Omar handler fremtiden nu om at bruge sin uddannelse som pædagog til at støtte unge i Danmark, som kan stå i en svær situation. Han drømmer om at arbejde med udsatte unge og flygtninge, og måske for humanitære organisationer som Røde Kors eller Red Barnet, hvis chancen byder sig.
– Mit fremtidige mål er sandsynligvis at arbejde med udsatte unge eller flygtninge, der kommer hertil, fortæller han.
– Jeg kunne også godt tænke mig at arbejde hos Røde Kors eller Red Barnet, hvis muligheden er der. Det er i hvert fald min ambition.
Selv hæfter han sig ved, at fremtiden da også kan være uforudsigelig, men han er også fast besluttet på at han vil forsøge at gøre en forskel og skabe en positiv indvirkning på andres liv, ligesom de mennesker, der i sin tid hjalp ham og hans familie i starten af deres rejse i Danmark.
“Man skal blive ved og tro på sig selv”
Når Omar ser tilbage på de sidste mange år, ser han ikke kun på en kamp, men også en række succesoplevelser og opnåede mål. Når man taler med ham, får man især indtryk af, at hans historie handler om at sætte sig mål og nå dem – selv når vejen er svær. Han opfordrer andre, der står i samme situation, til at blive ved og tro på sig selv, uanset hvilke udfordringer, de møder.
– Jeg vil sige til dem, der kæmper med det samme, at de skal blive ved og tro på sig selv. Jeg ved, at det er en rigtig svær kamp, og jeg kender mange, der har givet op, fordi det er så udfordrende, siger han med alvor.
– Men man skal fortsætte og arbejde hårdt, for det skal nok lykkes, så længe man bliver ved. Det handler om at tage én dag ad gangen og fokusere på succesoplevelserne og det positive fremfor det negative.
På torsdag afsluttes Omars rejse mod statsborgerskab officielt, når han står overfor Fredericias borgmester, klar til at give håndtryk og underskrive sit danske statsborgerskabsbevis. En milepæl nås, men for Omar er dette kun begyndelsen på en fremtid, hvor han håber at kunne give tilbage til det danske samfund og gøre en forskel for andre.