MILJØ. Når frivillige i Fredericia og Middelfart de kommende dage bevæger sig ud med affaldssække og handsker, bliver det ikke kun dåser, cigaretskod og papir, de skal holde øje med. I år sætter Danmarks Naturfredningsforening særligt fokus på e-cigaretter, også kendt som puffbars, der i stigende grad ligger smidt i naturen.
E-cigaretterne, der findes i mange farver og ofte lokker med sød smag, er alt andet end harmløse, forklarer Susanne Svenné, miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening:
– De her e-cigaretter er ikke harmløse. Man skal forestille sig en plastikbeholder, der både indeholder miljøfremmed kemi, elektronik og et litiumbatteri. De må for alt i verden ikke ende i naturen, hvor de kan være skadelige for dyreliv og levende organismer i det hele taget, siger hun.
På trods af, at e-cigaretter ifølge reglerne skal sorteres som miljøfarligt affald, viser erfaringen fra blandt andet Vestforbrænding i Glostrup og organisationen Elretur, at e-cigaretter ofte ender i restaffaldet eller smides direkte i naturen.
Netop derfor har årets store affaldsindsamling, der løber fra 31. marts til 6. april, et særligt mål. De frivillige affaldsindsamlere opfordres nemlig til at tælle, hvor mange e-cigaretter, de finder i landskabet, så foreningen kan dokumentere problemets omfang.
Præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, understreger vigtigheden af netop denne dokumentation:

– Det er interessant at se, hvor mange vi rent faktisk finder. Vi håber, at vi ved at overbringe politikerne billeder og et reelt tal på, hvor mange e-cigaretter fyldt med forurening vi helt konkret har fundet derude, vil gøre dem ekstra motiverede for at sikre, at de ikke ender der, siger Maria Reumert Gjerding.
Ifølge en undersøgelse foretaget af Epinion for Danmarks Naturfredningsforening i 2025 har 30 procent af danskerne observeret henkastede e-cigaretter på gaden eller i naturen. Tidligere har Samvirke anslået, at op imod 270.000 e-cigaretter ugentligt kan havne i restaffaldet eller naturen.
E-cigaretterne udgør ikke kun et miljøproblem, fordi de ender i naturen. Selve produktionen af de små engangsprodukter er et stort ressourcespild. Især batterierne indeholder værdifulde stoffer, der er særligt energikrævende at fremstille. Disse stoffer kunne genanvendes, hvis e-cigaretterne blev håndteret korrekt, understreger Susanne Svenné.
Stor lokal opbakning
I Fredericia og Middelfart er interessen for at deltage i affaldsindsamlingen høj, og flere lokale arrangementer finder sted gennem hele ugen. Blandt andet arrangerer LOOP Fitness i Fredericia og Strib egne indsamlinger den 4. april, mens Fredericia Bibliotek inviterer til naturens forårsrengøring den 14. april. Der er også indsamlinger ved Bøgeskov Strand og i Herslev Sogn.
I Middelfart Kommune er der ligeledes et stort lokalt engagement. Blandt andet i Gamborg og Føns, hvor lokale borgere selv har taget initiativ til indsamlinger. I Ejby står HTUG for en fælles indsats, mens »Små skraldehelte« går forrest i selve Middelfart by.
Alle interesserede kan finde en lokal indsamling via hjemmesiden affaldsindsamlingen.dk.