POLITIK. Støjgener fra Fredericia Havn blev det helt store samtaleemne under mandagens byrådsmøde. Borgerne udtrykte tydeligt deres frustration over støjgenerne, mens flere rejste spørgsmål om habiliteten hos politikere, der samtidig sidder i bestyrelsen hos havneselskabet ADP.
Borgerne oplever især støj fra skibe, der ligger ved havnens kajanlæg – særligt DFDS-skibet Botnia Seaways, som overskrider grænseværdierne for støj. På mødet forklarede Tommy Rachlitz Nielsen (K), formand for teknik- og miljøudvalget, at Fredericia Kommune har bedt DFDS fremlægge løsninger, der kan mindske støjgenerne.
»Botnia har vist sig at afvige væsentligt fra det tilladte støjniveau. Derfor arbejder vi intensivt med DFDS om at finde løsninger,« sagde Tommy Rachlitz Nielsen, som fortalte, at virksomheden har fået frist til den 5. april til at vende tilbage med løsningsforslag.
Ny miljøgodkendelse mødt med skepsis
Bredal, der håndterer metalskrot på Fredericia Havn, fik på mødet godkendt en ny miljøgodkendelse, som har skabt stor debat. Flere borgere kritiserede byrådet for at have givet tilladelse til, at Bredals skibe nu må overskride støjgrænserne i op til 220 dage om året. Borgerne frygter, at dette vil forværre støjgenerne yderligere og går imod kommunens egne politikker om støjreduktion og bæredygtighed.
Tommy Rachlitz Nielsen svarede kritikken med, at der faktisk ikke er tale om en øget støjbelastning, da støjen hele tiden har været der, men at motorstøjen nu skal medregnes, efter at sagen blev hjemvist af Ankestyrelsen.
»Ved at vende skibene har vi mindsket antallet af berørte husstande fra 135 til 18. Vi er dog stadig ikke helt i mål,« forklarede han.
Kritik af støjmur og habilitet
Byrådsmødet bød også på kritik af den nye støjmur, som skal reducere støjgener fra havneaktiviteterne. Flere borgere stillede spørgsmål ved dens udformning, som ifølge borgerne ser ud til at reflektere støjen tilbage mod byen fremfor at absorbere den.
Derudover blev spørgsmålet om habilitet rejst flere gange af borgerne. De stillede spørgsmålstegn ved, hvordan politikere som Tommy Rachlitz Nielsen, der sidder i ADP’s bestyrelse, samtidig kan træffe beslutninger i kommunen vedrørende ADP og havnens miljøgodkendelser.
Tommy Rachlitz Nielsen understregede, at hans habilitet er blevet grundigt vurderet af kommunens juridiske afdeling, og han er fundet habil til at deltage i beslutningerne.
»Når man er erklæret habil, så skal man deltage. Det handler ikke om, hvorvidt man synes, det er behageligt eller ej,« sagde Tommy Rachlitz Nielsen.
Klar opfordring fra borgerne
Fra borgernes side var der en klar opfordring til, at kommunen fremover prioriterer hensynet til borgernes helbred højere end havnens erhvervsinteresser, og at man søger mere permanente løsninger på støjproblemerne.
Byrådet lovede, at dialogen med både ADP og de berørte virksomheder vil fortsætte, ligesom støjgenerne vil blive fulgt nøje i den kommende tid.
