Byrådet vil rulle rød løber ud til industripark – men én politiker er bekymret for støjgener

0

POLITIK. På byrådsmødet onsdag aften besluttede et stort flertal, at Fredericia Kommune skal indmelde et område på 2,7 kvadratkilometer i Fredericia Nord som industripark. Det sker som en del af regeringens initiativ om “Rød løber for produktionsvirksomheder”, der skal forkorte sagsbehandlingstiden og dermed gøre det lettere og hurtigere at etablere erhverv i Danmark.

Borgmester Christian Bro (S) præsenterede sagen med begejstring og pegede på, at den mulige industripark passer som hånd i handske med Fredericia Kommunes ambitiøse Vision 2033, der har som mål at gøre byen til en grøn foregangskommune i verdensklasse.

»Det er en oplagt mulighed for Fredericia til at styrke sin position som nationalt centrum for produktion af grønne brændstoffer. Vi har allerede store spillere som raffinaderiet og Everfuel i området, og det her vil styrke mulighederne for flere lignende investeringer,« sagde Christian Bro.

Han understregede desuden, at tiltaget især handler om at skabe hurtigere sagsbehandling og bedre koordinering mellem kommunale og statslige myndigheder. Det betyder ikke, at miljøkravene lempes eller ændres.

Men Karsten Byrgesen (Borgernes Liste) var bekymret. Han efterlyste en klarhed omkring, hvad det konkret betyder, når man taler om virksomheder med “national interesse og kritisk infrastruktur”. Han pegede især på risikoen for støjgener og frygtede, at sådanne virksomheder kunne få særlige privilegier til at støje mere end almindelige virksomheder:

»Vi ser allerede med Crossbridge Energy, at de kalder sig en virksomhed af national interesse og en del af den kritiske infrastruktur. Det betyder, at de kan støje mere end andre virksomheder, og at Miljøstyrelsen har ansvaret frem for kommunen. Hvis vi siger ja til det her, kan vi så risikere at få virksomheder med en næsten ubegrænset støjramme? Det har jeg ikke kunnet få ordentligt svar på, og derfor kan jeg ikke bakke op om det,« argumenterede Karsten Byrgesen.

Tommy Rachlitz Nielsen (C) tog ordet og afviste bekymringerne med henvisning til, at uanset hvem der er myndighed, skal alle miljøregler følges:

»Der findes ingen carte blanche for at støje mere, bare fordi man er en kritisk infrastruktur. Alle virksomheder skal overholde deres miljøgodkendelser. At Crossbridge Energy ligger under Miljøstyrelsen frem for kommunen, ændrer ikke på kravene – det ændrer blot på, hvor man skal henvende sig med klager. Der bliver ikke givet særbehandling,« sagde Tommy Rachlitz Nielsen.

Han fortsatte med at slå fast, at Fredericia bør omfavne enhver virksomhed, der ønsker at etablere sig i kommunen:

»Jeg synes faktisk, vi skal rulle den røde løber ud for alle virksomheder og borgere, der vil slå sig ned her. Fredericia skal være kendt for at være erhvervsvenlig – og det er det, vi arbejder for,« lød det fra Tommy Rachlitz Nielsen.

Under debatten bragte Palle Hansen (S) spørgsmålet om den igangværende kolonihavesag ind, men det blev hurtigt afvist af både Christian Bro og Tommy Rachlitz Nielsen som irrelevant for denne sag:

»Kolonihaverne bliver hverken mere eller mindre påvirket af denne beslutning. De er ikke boligområder, og beslutningen handler kun om at styrke sagsbehandlingen for nye virksomheder,« lød det fra borgmesteren.

Diskussionen fortsatte lidt endnu med Byrgesen, der stadig mente, at hans bekymring ikke blev taget alvorligt:

»Jeg forstår godt de gode intentioner. Men jeg har endnu ikke fået svar på, om en kritisk infrastruktur-virksomhed reelt kan få mulighed for at støje mere end de gængse regler. Uden den klarhed kan jeg simpelthen ikke sige ja,« gentog han.

Christian Bro rundede til sidst debatten af med en konstatering af, at beslutningen i virkeligheden alene handler om at forkorte behandlingstider og dermed skabe bedre rammer for erhvervslivet:

»Vi ved ikke præcist, hvilke virksomheder der kommer, men vi ved, at de skal følge de samme regler som hidtil,« sagde han afsluttende.

Ved afstemningen stemte hele byrådet for beslutningen – med undtagelse af Karsten Byrgesen, som fastholdt sit nej på grund af bekymringen for støjgener og uafklarede spørgsmål.