Fredericia Kommunes Senior- og Socialudvalg står foran en gennemgang af den økonomiske status med 3. budgetopfølgning for 2024, som viser markante udfordringer. En samlet merudgift på 7,8 mio. kr. fordeler sig på både seniorområdet og socialområdet, hvor man på flere fronter kæmper med stigende udgifter og vanskeligheder ved at finde besparelser.

Budgetopfølgningen illustrerer, hvordan udvalget på nogle områder formår at balancere økonomien, mens specifikke sektorer kræver særlige tiltag for at afbøde budgetpres.

På seniorområdet ventes et merforbrug på 3,7 mio. kr., hvor især udgifter til hjemmepleje, sygepleje og plejehjem presser økonomien med 16,1 mio. kr. Udgifterne skyldes i høj grad et øget sygefravær, som har skabt et stort behov for vikarer. Kommunen har derfor indledt et samarbejde med en ekstern konsulent og aktiveret forebyggelseskonsulenter i et forsøg på at nedbringe sygefraværet og dermed minimere behovet for vikarer. Samtidig fokuseres på en kulturændring, så brugen af vikarer sker mere hensigtsmæssigt.

Køkkenerne i kommunen mærker også økonomiske udfordringer med en samlet stigning i materialer og råvarepriser på 1,3 mio. kr., samtidig med at pris- og lønfremskrivningen blev reduceret med 0,3 mio. kr. En intern analyse af køkkendriften er nu iværksat med henblik på at finde mulige besparelser og optimere driften fremadrettet.

Positive takter ses dog i afdelinger som Hjælpemidler og Kommunikation, der trods udfordringer balancerer økonomien, men der er også risiko for ekstraudgifter, blandt andet på grund af udskiftning af låsesystemer i ældreboligerne, som kan presse budgettet yderligere.

Socialområdet står over for et forventet merforbrug på 4,1 mio. kr., svarende til 1,16 % over det korrigerede budget. Især eksterne bo- og dagtilbud presser økonomien med en stigning på 4,5 mio. kr. Grundet flere visiterede borgere til permanente botilbud og stigende priser per borger stiger også udgifterne til aktivitets- og samværstilbud. Samtidig udfordres bostøtteområdet af et kapacitetsproblem, hvor der forventes et merforbrug på 5,1 mio. kr. Kapacitetsproblemer forværres af sygefravær, mangel på aftenstøtte og et behov for kompetenceudvikling. Kommunen samarbejder med et eksternt konsulentfirma for at justere kapaciteten, og der gennemføres analyser for at optimere støtten, som på sigt kan sikre en økonomisk bæredygtig løsning.

Ændringer i regnskabsåret for socialområdets eksterne tilbud medfører en engangsudgift på 15 mio. kr. i 2024, som vil dække 13 måneder. Dette håndteres som en teknisk justering i kommunens økonomi og er nødvendigt for at opnå ensartet økonomistyring på længere sigt.

Desuden ses udfordringer i overførsels- og driftsudgifter i ældre- og plejeboligerne med et merforbrug på 1,2 mio. kr. på grund af tomgang. Kommunen har iværksat tiltag for at kompensere for merforbruget, men effekten er endnu ikke fuldt ud synlig. Her arbejder Senior- og Socialudvalget på at finde langsigtede løsninger.

For at skabe balance i budgettet har Senior- og Socialudvalget søgt om omplacering af midler mellem udvalg. Midler overføres til Økonomi- og Erhvervsudvalget til en boligrådgiver i myndighedsafdelingen og til kulturelle aktiviteter, og serviceudgifter omplaceres til anlægsudgifter i forbindelse med køb af en bus til Proaktiv. Ændringerne vurderes dog som budgetneutrale uden påvirkning af kommunens kassebeholdning.

Den samlede orientering for udvalget understreger de økonomiske udfordringer, kommunen står overfor på borgernære områder, og indikerer et stigende pres på servicerammen med de demografiske ændringer og højere plejekrav.