POLITIK. Et bredt flertal af Folketingets partier har besluttet at nedsætte en ny kriminalitetsforebyggelseskommission. Kommissionen skal undersøge, hvordan kriminalitet blandt børn og unge bedst kan forebygges, samt sætte særligt fokus på vold og overgreb i hjemmet og betydningen af etniske minoritetsmiljøer for kriminalitetsbilledet i Danmark.

Beslutningen sker som led i den politiske aftale ”Bandepakke IV – Trygge nabolag i hele Danmark”, som regeringen har indgået med Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Justitsminister Peter Hummelgaard har udpeget Torben Tranæs som formand for kommissionen, der nu begynder sit arbejde. Justitsministeren udtaler i forbindelse med lanceringen af kommissionens arbejde:

– Ingen børn fødes kriminelle. Som velfærdssamfund har vi ansvar for at sikre, at vores børn og unge ikke ender i en kriminel løbebane. Derfor er der repræsentanter fra et bredt udsnit af vores velfærdinstitutioner i kommissionen, som blandt andet skal komme med konkrete anbefalinger til den tidlige forebyggende indsats. Vi kan ikke bryde den kriminelle fødekæde med straf alene. Hvis vi reelt vil have nedbragt kriminaliteten i vores samfund, skal vi også forebygge.

Også SF’s retsordfører Karina Lorentzen, der har base i Kolding, glæder sig over, at kriminalitetsforebyggelse nu får den nødvendige opmærksomhed:

– Det var vigtigt for SF, at vi fik nedsat en forebyggelseskommission som led i forhandlingerne om bandepakken, fordi vi endnu ikke har knækket koden til, hvordan vi stopper deres tiltrækningskraft overfor unge. For os handler det om, at vi får bedre redskaber til at forebygge og stoppe en kriminel løbebane, både for den unges, men også for samfundets skyld, siger Karina Lorentzen.

Vold i hjemmet og ungdomskriminalitet vækker bekymring

Baggrunden for kommissionens arbejde er blandt andet en række tal, der tegner et billede af udfordringer i forhold til børn, unge og kriminalitet.

Tal fra organisationen Børns Vilkår viser blandt andet, at næsten hver femte elev i 8. klasse har oplevet fysisk vold fra deres forældre i løbet af det seneste år. Samtidig har næsten hver fjerde været udsat for psykisk vold.

Også udviklingen i bande- og rockerkriminaliteten skaber bekymring. Knap halvdelen af registrerede bandemedlemmer er under 25 år, og gennemsnitsalderen blandt dem er kun 26 år.

Kommissionens anbefalinger ventes med spænding blandt politikerne på Christiansborg, der håber på konkrete tiltag til at vende udviklingen på området.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her