Oven på den seneste omtale af befolkningsvæksten i Jydske Vestkysten 14. maj, vil vi gerne sætte nogle ting på plads.

JV påstår, at det går baglæns med befolkningsudviklingen i Kolding. Avisens argument er, at Horsens har overhalet Kolding på listen over de største byer i Danmark. Ifølge avisen er der 64.418 indbyggere i Horsens, mens Kolding har 63.645 indbyggere.

Hvordan man kan konkludere, at det går baglæns med befolkningsudviklingen på den baggrund, er os en gåde. Både Horsens og Kolding har haft fremgang i indbyggertallet de seneste mange år. Det skal der ikke meget research til at finde ud af. Horsens har bare haft mere fremgang end Kolding har. Men det har ikke hold i virkeligheden at konkludere, at en lavere placering på listen over landets største byer er det samme, som at Kolding går baglæns.

Tvært imod er antallet af indbyggere i Kolding Kommune steget stødt de seneste år.

Sidste år voksede indbyggertallet med over 1.000 borgere. Det tal opgøres på baggrund af tre forskellige balancer: Den mellemkommunale flyttebalance, balancen mellem ind- og udrejste og fødselsbalancen.

I Kolding har vi haft en negativ mellemkommunal flyttebalance i en del af de seneste år. Flest flyttede ud i Corona-året 2020, hvor det særligt var de unge der flyttede fra kommunen. Den negative balance skal ses i forhold til, at det handler om meget store absolutte tal. Sidste år flyttede 4.595 personer til Kolding Kommune fra andre kommuner, hvorimod 4.621 personer flyttede fra Kolding Kommune til andre kommuner. Det gav en negativ mellemkommunal flyttebalance i 2024 på 26 personer.

De 18-24-årige trækker gevaldigt ned i den mellemkommunale flyttebalance. Det er typisk den alder, man flytter hjemmefra for at tage en uddannelse. Det er også noget af forklaringen på, at der er mange, der flytter fra Kolding til Aarhus og København. Men i flytninger mellem kommuner vinder Kolding Kommune på børnefamilier og på personer i den arbejdsdygtige alder.

Til gengæld har vi en meget positiv balance på indrejste fra udlandet. Den var sidste år på over 1.000 personer.

Mellem linjerne i avisen kan vi læse, at det næsten er odiøst, at befolkningsvæksten i Kolding drives af internationale studerende og international arbejdskraft. Men vi vil vende det om og sige, at vi godt nok var ilde stedt, hvis ikke vi fik alle de nye borgere udefra. I parentes skal det også lige bemærkes, at ca. 14% af de indrejste er danske statsborgere, der er rejst tilbage til Danmark.

Men alligevel er det vigtigt, at vi får nye internationale borgere. De kommer til Kolding for at studere på vores videregående uddannelser og for at arbejde i vores virksomheder. Befolkningsvæksten på landsplan sker næsten udelukkende via indrejste.

Og måske kan andre kommuner se lidt misundeligt på os og de mange nytilkomne internationale borgere, da fødselstallet på landsplan er faldet drastisk. Derfor er det i udlandet vi kan finde den arbejdskraft, der er nødvendigt, for at vi kan holde gang i vores erhvervsliv. Og hvis de kommer, allerede mens de er studerende, er der en større sandsynlighed for, at de også bliver her og tager et job.

De indrejste er langt overvejende i den arbejdsdygtige alder, når de kommer til Kolding. Det kan også ses i væksten i beskæftigelsen på landsplan. Den udgøres næsten udelukkende international arbejdskraft. På landsplan udgør de internationale ifølge Dansk Erhverv 15% af alle fuldtidsansatte, og de bidrog i 2024 med 361 mia. kr. svarende til 12% af BNP.

Men selv om fødselstallet falder på landsplan, så havde Kolding Kommune sidste år en positiv fødselsbalance. Det vil sige, at der blev født 32 babyer flere, end der afgik personer ved døden. Det er under en tredjedel af kommunerne i Danmark, der har en positiv fødselsbalance, så det kan vi bestemt også være glade for. Det kan hænge sammen med, at de tilflyttere, der slår sig ned i Kolding, i høj grad er i den arbejdsdygtige alder, og at mange børnefamilier vælger Kolding til.

Så alt i alt er der grund til at glæde sig over befolkningsudviklingen i Kolding. Og vi sender gerne en pressemeddelelse ud næste gang, vi har en positiv nyhed at dele med alle de 96.050 indbyggere, som der pr. 1. maj i år boede i kommunen.