VIDENSKAB. Teknologi kan bruges til andet end at få os til at scrolle løs på TikTok eller Netflix. Nu skal kunstig intelligens hjælpe os med at træffe grønnere valg, når vi handler ind online.

Forskere fra Syddansk Universitet (SDU), Aarhus Universitet (AU) og Københavns Universitet (KU) er gået sammen i et nyt projekt, Nudge2Green, der skal bruge kunstig intelligens til at skubbe forbrugerne i en mere bæredygtig og sund retning, når de handler dagligvarer på nettet.

Projektet tager udgangspunkt i appen Optius.app, udviklet af virksomheden Heco et al. Appen, som allerede er på markedet, hjælper forbrugerne med at få et klart overblik over deres dagligvareindkøb. Nu skal den videreudvikles, så den også kan guide brugerne mod grønnere og sundere valg.

Det betyder, at appen skal kunne analysere brugernes tidligere køb og derefter give dem forslag til mere bæredygtige alternativer. Har man eksempelvis lagt mange mejeriprodukter eller kød i kurven, vil appen kunne foreslå varer med et lavere klimaaftryk og bedre ernæringsprofil.

»Vi vil gerne vise, at kunstig intelligens kan bruges til mere og andet end bare at sælge flere varer. Den kan også bruges til at gavne samfundet ved at få os alle sammen til at vælge nogle grønnere og sundere fødevarer i supermarkedet. Og det skal ikke være med tvang, men med små skub, anbefalinger og information,« siger Mahyar T. Moghaddam, lektor ved SDU og projektleder.

Et stort dataprojekt

Inden AI-algoritmen kan tages i brug, skal forskerne først opbygge en stor database med oplysninger om fødevarernes klimaaftryk, ernæringsværdier og eventuelt skadelig kemi. Disse data findes endnu ikke samlet ét sted, så her venter et stort arbejde for forskerne.

Herefter skal appen testes i praksis. SDU står sammen med Heco et al. for selve udviklingen af AI-algoritmen, mens forskerne ved AU designer de nudging-strategier, der skal skubbe forbrugerne i den ønskede retning.

»Madindkøb er under forandring, efterhånden som forbrugerne benytter flere forskellige kanaler, og der kommer flere digitale indkøbshjælpemidler til. Det giver os nye muligheder for at nudge forbrugerne til at træffe mere bæredygtige valg,« siger professor Klaus G. Grunert fra Aarhus Universitet.

På Københavns Universitet står man klar med livscyklusvurderinger af fødevarer, som er nødvendige for at kunne vurdere produkternes miljøbelastning.

»Vi bidrager med livscyklusvurderinger af fødevarer og understøtter dermed bestræbelserne på at nudge forbrugere mod mere bæredygtige madvalg,« siger Marianne Thomsen, professor i Bæredygtighedsvurdering ved Københavns Universitet.

Klar til brug om to år

Projektet løber fra 2025 til 2027 og har fået økonomisk opbakning fra AgriFoodTure Partnerskabet, Innovationsfonden og EU. Desuden deltager Food Organization of Denmark, som skal sikre, at projektets resultater også kan bruges af fødevarebranchen til at skabe konkrete forbedringer.

»Mange fødevarevirksomheder er generelt interesserede i at arbejde med sundhed og bæredygtighed. Men de har brug for solide, velafprøvede metoder for at sikre salget, hvis de skal skabe reel fremdrift. Vi ser frem til at bidrage med viden til den danske fødevarebranche, der giver resultater,« siger Gyda Marie Bay, chef for bæredygtig og sund mad i Food Organization of Denmark.

Lykkes projektet, kan den nye AI-teknologi hjælpe danskerne med at træffe sundere og grønnere valg helt af sig selv.