
SAMFUND. Omkring 30 borgere mødte mandag aften op i byrådssalen på Fredericia Rådhus, hvor politikerne, forsyningsselskaberne og en advokat stod klar til at svare på kritikken af tre års vejarbejde på Nørrebrogade. Mødet blev præget af frustration, krav om ansvar og løfter om forbedringer.
Borgerne havde taget plads på tilhørerpladserne langs væggene, mens der midt i salen var opsat rækker af stole: På den ene side sad byrådspolitikerne, anført af borgmester Christian Bro (S), og på den anden side repræsentanter fra Fredericia Spildevand og Energi A/S ved Anne Kirstine Lindvang, TREFOR ved Jacob Granild samt advokat Simon Heising fra Nexus Advokater, som var inviteret for at rådgive om naboskader og erstatningsforhold.
I midten af opstillingen sad Bo René Andersen, der er Chef for Erhverv, Mobilitet og Byudvikling i Fredericia Kommune, og styrede præsentationerne og lagde op til dialogen med de fremmødte borgere.
Stemningen var både spændt og alvorstung. Mange borgere havde forberedt sig grundigt og medbragt notater, der skulle munde ud i spørgsmål og kommentarer.

Borgmester Christian Bro (S) åbnede borgermødet med en undskyldning til de fremmødte borgere.
»Jeg må sige, at jeg er frygtelig ked af det, I har været udsat for. Vi har en læring, vi skal tage med videre,« sagde han og erkendte, at forløbet på Nørrebrogade var blevet langt mere komplekst end først planlagt.

Bro forklarede, at der fra projektets start var stolthed over at samle flere store arbejder – kloakseparering, vandledningsarbejde, fjernvarme og cykelstianlæg – i én samlet proces for at undgå, at området skulle graves op flere gange. Men han erkendte, at borgerne ikke blev informeret godt nok undervejs:
»Den læring, vi har fået nu, skulle vi have været ude med tidligere.«
Herefter tog Bo René Andersen, projektchef i Fredericia Kommune, ordet. Han gennemgik de tekniske elementer i projektet og forklarede, at der stadig mangler at blive lagt det afsluttende slidlag af asfalt. Han erkendte, at informationsniveauet undervejs i processen ikke havde været godt nok:
»Vi skal blive bedre. Det her skal vi lære af til fremtidige projekter.«
Efter de indledende udmeldinger holdt repræsentanter fra forsyningsselskaberne deres oplæg:
Anne Kirstine Lindvang fra Fredericia Spildevand og Energi A/S beskrev, hvordan kloaksepareringen er nødvendig som led i klimatilpasningen af byen, fordi de gamle kloaksystemer ikke kan håndtere fremtidens kraftige regnmængder.
Jacob Granild fra TREFOR forklarede om arbejdet med udskiftning af vandledninger og fremhævede, at man havde forsøgt at holde borgerne informerede via e-Boks, hjemmesider og tidligere borgermøder, men at der stadig var plads til forbedringer i kommunikationen.
Til sidst holdt advokat Simon Heising fra Nexus Advokater et oplæg om de juridiske muligheder for borgere, der oplever skader som følge af nabobyggeri.
»Hvis man kan sandsynliggøre, at skader skyldes byggearbejdet, kan man opnå erstatning – også uden at påvise direkte skyld,« forklarede han.
Herefter blev mødet åbnet for borgernes spørgsmål og kommentarer.
Borgerne tog ordet: Frustration, skader og følelsen af at blive ignoreret

Det var en række tydeligt frustrerede borgere, der efter oplæggene rejste sig for at dele deres oplevelser fra tre år med vejarbejde på Nørrebrogade.
Rikke Lundsgaard Breckling fra Nørrebrogade 54 lagde ud:
»Vi har forsøgt at råbe jer op i tre år. Jeg har henvendt mig gentagne gange – uden at få svar. Vi føler os kastet rundt mellem kommune, spildevand og entreprenør,« sagde hun og kritiserede, at deres forsikringssag havde stået åben i otte måneder uden afgørelse.
Hun understregede, at kritikken ikke gik på, at arbejdet ikke skulle udføres, men på måden det blev håndteret på:
»Det her handler om en utrolig dårlig forvaltningsskik.«
René fra Havepladsvej fortalte om en konkret hændelse, hvor en entreprenør ikke havde lukket ordentligt af efter fyraften, hvilket havde ført til vandskade i hans kælder:
»Jeg vil have en erklæring, der bekræfter, at det den 10. september 2024 var TC Anlægs fejl. Det skal dokumenteres, så det ikke skader min mulighed for at sælge huset senere.«

Sofie fra Nørrebrogade 58 beskrev, hvordan arbejdet havde forvandlet deres forhave til et uønsket grønt område, som kommunen nu forventer, at de vedligeholder:
»Vi fik besked på at fjerne hækken, fordi fortov og cykelsti skulle helt op til. Men da arbejdet var færdigt, var der efterladt en bred stribe jord. Nu har vi sat skilte op om, at hunde ikke må skide der. Jeg skrev til kommunen – men nu svarer de mig ikke længere,« sagde hun opgivende.
Hun fortalte også, hvordan skader ved vinduerne dukkede op, og at de vibrationsmålere, de blev lovet, aldrig blev opsat.

Per Breckling beskrev på dramatisk vis borgernes oplevelse af myndighedshåndteringen:
»Man bliver lidt som en tennisbold. Først til kommunen, så til spildevand, så til entreprenør, så til forsikring – og tilbage igen. Man kan ikke lade være med at tænke på, om det er en bevidst strategi for at få folk til at opgive.«
Formand for Fuglekvarteret, Anne Bentsen, fortalte, hvordan vibrationerne fra arbejdet havde været så kraftige, at ting faldt ned fra væggene i hjemmene:
»I mit køkken faldt krydderier ned, og spejle væltede. Jeg har boet her i 27 år og aldrig oplevet noget lignende. Nu pibler vandet ind i kælderen ved det mindste regnskyl.«

Også Kaj Petersen, der er en velkendt stemme i lokalområdet, meldte sig i rækken af kritikere. Han efterlyste en langt mere proaktiv og ansvarlig håndtering fra kommunen:
»Det her handler om naboforholdet mellem kommunen og den enkelte grundejer. I skubber ansvaret videre til entreprenøren. Jeg synes, forvaltningen burde gøre meget mere. Ikke bare sidde med hænderne i bukselommerne. Vær lidt proaktive – så har I chancen for at vinde lidt respekt,« lød hans klare opfordring.
Fagfolkene svarede på borgernes spørgsmål
Under debatten forsøgte repræsentanterne fra forsyningsselskaberne og advokaten løbende at svare på de mange spørgsmål og bekymringer fra borgerne.
Anne Kirstine Lindvang fra Fredericia Spildevand og Energi A/S forklarede, at der på strækningen var opsat vibrationsmålere på omkring halvdelen af bygningerne, for at få en repræsentativ måling i området:
»Der har ikke været monteret målere på alle bygninger, men vi har forsøgt at fordele dem, så hele området var dækket,« sagde hun.
Hun uddybede også, hvordan grænseværdierne for vibrationer fastsættes:
»Normalt opereres der med en grænse på 5 mm/s for vibrationer. I særlige tilfælde, hvor der er behov for at være ekstra nænsom, anvendes en lavere grænse på 3 mm/s.«
Jacob Granild fra TREFOR blev mødt med spørgsmål om problemer med ledninger og asfalt. Han svarede blandt andet på kritik om dårlig asfalt ved at forklare:
»Det kan være, fordi asfalten skal sætte sig. Det er dog ikke TREFOR, der har lagt asfalten.«
På en kommentar om ledningsproblemer i området sagde han:
»Vi har ikke stødt på fejl i stikledningerne, men vi undersøger naturligvis, hvis der er konkrete meldinger.«

Advokat Simon Heising fra Nexus Advokater, der var tilkaldt som ekstern rådgiver, forklarede de juridiske muligheder for borgere, der oplever skader:
»Hvis man kan sandsynliggøre, at skaderne stammer fra gravearbejdet, kan man få erstatning. Objektivt ansvar betyder, at man ikke nødvendigvis skal bevise skyld – det vigtigste er god dokumentation som billeder, notater og tilstandsrapporter.«
Simon Heising opfordrede alle borgere til at gemme al skriftlig kommunikation og til at anmelde skader til deres egen forsikring som første skridt.
»Jo bedre dokumentation, jo bedre står man. Og kontakt altid skadevolderen så hurtigt som muligt,« sagde han.
Politikerne afsluttede: Undskyldninger og løfter om forbedring

Efter at have tiet stille under hele mødet for at lytte og tage noter, tog politikerne slutteligt ordet for at runde borgermødet af.
Først talte Palle Dahl (løsgænger), der lagde vægt på, at dialogen med borgerne var vigtig fremadrettet:
»Vi har ikke taget jeres tid med vilje. Jeg har taget mange notater i dag, og vi tager jeres input med videre i dialogen med forvaltningen.«
Herefter fulgte Kenny Bruun Olsen (V), som medgav, at borgernes historier havde gjort stort indtryk:
»Det gør ondt på mig at høre, hvor meget det har berørt jer. Jeg ville faktisk have sagt det samme som Palle.«
Karsten Byrgesen fra Borgernes Liste sagde kort, at han havde lyttet nøje:
»Jeg har skrevet alle jeres spørgsmål ned, og jeg vil garantere, at det er noget, vi tager fat på.«
John Nyborg (A) var også klar i sin udmelding:
»Jeg ville gerne have haft dette møde langt tidligere. Det er ikke i orden, hvordan kommunikationen har været. Vi skal lytte til jer – og det gør vi.«
Borgmester Christian Bro (A) fik det sidste ord blandt politikerne. Han gentog sin undskyldning og lovede, at kommunen havde lært af forløbet:
»Jeg vil garantere, at vi gør det bedre fremadrettet. Jeg håber, I oplever en lydhørhed. Jeg er frygtelig ked af det, I har været udsat for.«
Mødet blev derefter afsluttet af projektchef Bo René Andersen, der takkede for borgernes engagement og lovede opfølgning på de rejste problemstillinger.