TRAFIK. Mens store maskiner, snævre spor og lange køer for mange bilister er blevet hverdag på E45 Østjyske Motorvej mellem Vejle og Aarhus, er der kommet en overraskende positiv effekt ud af vejarbejdet. Antallet af trafikulykker er nemlig faldet en del. Det viser en ny rapport fra Trafitec, som er udarbejdet for Vejdirektoratet.

Der er tale om et betydeligt fald. På strækningen mellem Vejle og Skanderborg er der sket 31 procent færre ulykker, og på strækningen rundt om Aarhus (Aarhus S til Aarhus N) er ulykkestallet faldet med 17 procent, sammenlignet med perioden før vejarbejdet gik i gang.

Overrasket projektchef: »At den er faldet så markant, det var vi ikke klar over«

I rapporten er ulykkestallene også sammenlignet med, hvad man normalt kunne forvente uden vejarbejde. Her ligger ulykkerne hele 37 procent under det forventede på strækningen fra Vejle til Skanderborg og 25 procent under det forventede på strækningen rundt om Aarhus.

»Det kommer ikke bag på os, at antallet af ulykker er faldet, for vi kan næsten ikke undgå at følge lidt med i, hvordan trafikken forløber ude langs strækningen, mens vi arbejder. Men at den er faldet så markant, det var vi ikke klar over,« siger projektchef i Vejdirektoratet, Robin Højen Madsen.

Endnu mere glædeligt er det, at ulykker, hvor personer kommer til skade, er faldet mere drastisk. Rapporten viser et fald på 42 procent på strækningen mellem Vejle og Skanderborg og hele 48 procent på strækningen omkring Aarhus.

Projektchefen lægger særligt vægt på netop denne udvikling:

»Materielle skader er trælse, men de betyder jo mindre, end når mennesker kommer noget til. Derfor er det naturligvis positivt, at ulykker, hvor nogen kommer til skade, er faldet så betydeligt.«

Typiske bagendekollisioner går ned

Den mest almindelige type ulykke på motorvejen har altid været bagendekollisioner. Før vejarbejdet udgjorde denne type næsten to tredjedele af alle ulykker. Under vejarbejdet er denne andel faldet til cirka halvdelen.

Men samtidig er der sket en stigning i antallet af ulykker, hvor biler, der kører i samme retning, støder sammen på andre måder.

»Når vi laver vejudvidelser, er vi nødt til at klemme trafikanterne sammen på mindre plads på lange strækninger. Og derfor ser vi nok også, at andelen af trafikanter, som kører ind i hinanden på andre måder end bagendekollisioner, er steget,« forklarer Robin Højen Madsen om årsagen.

Lavere fart gør forskellen

En væsentlig årsag til det store fald i antallet af ulykker er hastighedsnedsættelsen til 80 km/t under vejarbejdet.

»Erfaringsmæssigt kan vi se, at det giver den bedste afvikling af trafikken, når vi sætter hastigheden ned til 80 km/t på større strækninger under vejarbejde. Og helt generelt er det jo sådan, at lavere hastighed giver færre ulykker,« understreger projektchefen.

Også den teknologiske udvikling af biler og trafikanternes evne til at vise hensyn har været med til at skabe mere sikre forhold på motorvejen, bemærker Vejdirektoratet.

Arbejdet med at udvide motorvejen fortsætter, og bilister kan se frem til at køre på seks spor allerede fra slutningen af 2026. Projektet forventes endeligt afsluttet i 2027.