POLITIK. Et borgerforslag, der skal sikre forældres ret til at blive hjemme hos deres syge barn gennem hele sygdomsperioden, har på blot tre dage fået mere end 50.000 underskrifter. Dermed skal politikerne nu tage stilling til, om danske familier skal have bedre vilkår ved børns sygdom.

Forslaget, som i skrivende stund er oppe på præcis 50.862 støtter ifølge borgerforslag.dk, er inspireret af den svenske model ”VAB” (Vård Av Barn), hvor svenske forældre med børn under 12 år kan få økonomisk kompensation på op til 80 procent af deres løn ved barnets sygdom. Ordningen finansieres via en statslig fond, som både lønmodtagere og arbejdsgivere bidrager til.

Initiativtagerne bag det danske forslag fremhæver, at de nuværende regler om ”barnets første sygedag” står i skærende kontrast til børns behov og rettigheder, som de er formuleret i FN’s Børnekonvention. Ifølge konventionens artikel 3 skal myndighederne netop sikre, at børn bliver passet på den måde, der er bedst for dem. Forslagsstillerne mener derfor, at lovgivningen bør ændres:

»Når børn er syge, har de brug for omsorg fra deres forældre/primære omsorgspersoner. De har brug for ro og tid til at blive raske igen, hvorfor man kan argumentere for, at der opstår et paradoks, når børnekonventionen vil sikre, at barnets tarv skal være det primære hensyn, mens lovgivningen foreskriver om retten til barnets 1. sygedag indtil andre forholdsregler kan tages i brug,« lyder det blandt andet i borgerforslaget.

Mindre stress og færre sygedage

Ifølge forslaget vil en ændring af reglerne ikke blot være en fordel for børn og familier, men også samfundsøkonomisk fornuftigt. Når syge børn sendes i institution, øger det risikoen for smittespredning og dermed også flere sygemeldinger – både blandt børn og personale.

Desuden mener initiativtagerne, at mange forældre under nuværende regler ser sig nødsaget til at lyve og selv melde sig syge for at blive hjemme og passe deres barn. En regelændring vil derfor reducere den stress og dårlige samvittighed, som ofte præger mange danske børnefamilier:

»Psykiatrifonden beskriver, hvordan stress belaster både det enkelte menneske og de pårørende, herunder børn. Men også arbejdspladser og samfundet som helhed påvirkes i form af sygemeldinger, hospitalsindlæggelser og tabt arbejdsproduktion,« står der i forslaget.

Investering i børns trivsel – og samfundet

Forslagsstillerne understreger samtidig, at forslaget ikke kun er en investering i børnenes trivsel, men også en investering i hele samfundets fremtid.

»Vores børn måles og testes i dag helt fra børnehavealderen med det for øje at højne, udvikle samt kortlægge deres kompetencer for at effektuere og sikre dem som en god samfundsinvestering på den lange bane. Men for at kunne præstere har alle inklusiv vores børn brug for og, bør have, ret til at restituere ved sygdom,« hedder det.

Forslaget, som blev fremsat den 22. april 2025, har altså nu opnået nok støtter til at blive behandlet i Folketinget. Politikerne skal dermed tage stilling til, om Danmark i fremtiden skal lade sig inspirere af den svenske model og sikre forældre retten til at passe deres syge børn hjemme, indtil de igen er raske.

Hvornår Folketinget tager sagen op, er endnu ikke fastlagt.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her