Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen (A), er positiv overfor regeringens udmelding om at give jobcentrene øget fleksibilitet, men understreger, at det er essentielt, at reformen ikke kommer til at ramme de svageste i samfundet.
Han ser potentiale i ændringerne, men advarer mod at gøre det sværere for de ledige at få fodfæste på arbejdsmarkedet.
– Det er rigtig positivt, at der er øgede frihedsgrader. Men der er også et perspektiv, realistisk, uden at det går ud over de svageste, siger Lundsfryd. Han understreger, at ændringerne, der skal give kommunerne mere frihed til at organisere beskæftigelsesindsatsen, også kræver en vis forsigtighed.
Ifølge borgmesteren er det især de svage grupper, der kan blive hårdt ramt, hvis ikke reformen bliver gennemført med omhu.
– Jeg tror, at det vil få betydning ude i kommunerne, men vi skal være opmærksomme på, hvordan vi tager hånd om de borgere, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, tilføjer han.
Lundsfryd fremhæver, at den danske økonomi i øjeblikket er i en stærk position, og at Danmark har en af de laveste arbejdsløshedsprocenter i hele Europa.
– En af nøglerne til det er, at vi har så lav arbejdsløshed, siger han og peger på, at det derfor er vigtigt, at regeringen fortsat arbejder for at sikre, at de ledige får den nødvendige hjælp til at finde vej ind på arbejdsmarkedet.
– Vi har opnået en lav arbejdsløshed, og vi skal sørge for, at vi ikke gør det sværere for de borgere, der har brug for støtte, at finde et arbejde, understreger han.
På spørgsmålet om, hvordan jobcentret i Middelfart fungerer, er Lundsfryd meget positiv.
– I alle de evalueringer, der er, ser det jo også rigtig fornuftigt ud. De ledige er generelt rigtig glade for at bruge jobcenteret. Virksomhederne er generelt rigtig glade for at bruge jobcenteret, siger han og tilføjer, at jobcenteret i Middelfart er et kompetent og velfungerende team, som arbejder målrettet for at hjælpe folk i arbejde.
– Vi har et dygtigt og kompetent team, som arbejder seriøst med at hjælpe folk i arbejde, siger Lundsfryd.
Men trods de positive evalueringer er han klar over, at der er områder, hvor der er plads til forbedring. Når han bliver spurgt om, hvorfor regeringen så har behov for at kigge på jobcentrene, hvis de allerede fungerer godt, forklarer han:
– Også fordi det kan køre billigere, end det gør nu, fordi der er for meget bureaukrati. Så væk med det, men lad være med at høste flere penge, end den mængde bureaukrati, man fjerner.
Ifølge Lundsfryd er det nødvendigt at få fjernet unødvendigt bureaukrati, som kan hindre jobcentrene i at levere en mere effektiv indsats.
– Jeg tænker også, at der er store regionale forskelle i Danmark, siger han og peger på, at selvom Danmark som helhed har et velfungerende jobcentersystem, er der forskel på, hvordan det fungerer i de enkelte kommuner.
– Vi har været heldige her i Middelfart, og vi har et jobcenter, der er utrolig velfungerende og kompetent, og hvor rigtig mange skaber værdi for indsatsen, siger han.
Lundsfryd understreger, at der altid er plads til forbedring, og han ser regeringens udmelding som en mulighed for at gøre indsatsen endnu bedre.
– Vi skal hele tiden kigge på, hvor vi kan gøre det bedre, og jeg tror, vi har et jobcenter, som generelt gør det godt, men vi kan altid finde nye måder at optimere på, siger han og tilføjer, at det er vigtigt at fortsætte med at udvikle jobcentrene, så de ikke blot er effektive, men også tilpasset de konkrete behov i kommunen.
Borgmesteren understreger, at en af de vigtigste faktorer i jobcenterreformen er, at man fjerner de elementer, der ikke bidrager til at hjælpe ledige på arbejdsmarkedet.
– Vi skal sikre, at vi får fjernet unødvendigt bureaukrati uden at skære i den støtte, der er nødvendig for de svageste, siger Lundsfryd.
Lundsfryd afslutter med at understrege, at mens han ser regeringens reform som et skridt i den rigtige retning, vil det være afgørende, at man holder fokus på de mennesker, der har brug for jobcenterets støtte.
– Reformen skal sikre, at de, der er længst væk fra arbejdsmarkedet, ikke bliver efterladt i systemet, slutter han.