En ny undersøgelse fra DI Handel kaster lys over danskernes købs- og researchadfærd, og resultaterne udfordrer nogle af de gængse opfattelser om online- og butiksbaserede indkøb.

Over de seneste 12 måneder har DI Handel spurgt mere end 9.000 danskere om deres vaner, og den store kortlægning afslører en kompleks sammenhæng mellem fysisk tilstedeværelse og digitale kanaler.

Omni-channel dominerer i dansk detailhandel

Selvom det ofte antages, at forbrugere researcher i butikker for senere at købe online, tegner undersøgelsen et andet billede. Rapporten viser, at 54 procent af danskernes køb sker i fysiske butikker, mens 42 procent af købene sker online via webshops eller apps. Blot 2 procent af handlerne foregår mellem private (C2C). Dette stabile mønster ændrer dog karakter i de travle måneder op til jul, hvor flere danskere vælger online køb.

DI Handel identificerer tre primære købsrejser blandt forbrugerne:

  1. In-store køb (33%): Disse kunder bruger udelukkende fysiske butikker til både research og køb.
  2. Digitale køb (35%): Disse forbrugere holder sig udelukkende til online kanaler til både research og køb.
  3. Omni-køb (25%): En betydelig del af danskerne blander fysiske og digitale kanaler i deres research og køb.

Den blandede købsadfærd, som DI Handel kalder “omni-channel”, er noget af det som understreger, at fysiske butikker stadig har en væsentlig rolle, men at online tilstedeværelse er blevet afgørende for succes.

Impulskøb præger især de fysiske butikker

Analysen afslører også, at 25 procent af alle køb i fysiske butikker foretages uden forudgående research, hvilket tyder på en høj grad af impulskøb. Samtidig foretrækker 23 procent af online-kunderne at researche på nettet, før de gennemfører købet. Den dynamik peger på, at fysiske butikker ofte tiltrækker spontankunder, mens webshops typisk anvender informationsværktøjer, der kan understøtte kunderne i deres research-fase.

Levering spiller en vigtig rolle i købsoplevelsen

Undersøgelsen dækker også leveringsfasen, hvor der ses klare forskelle mellem online- og butiksbaserede køb. Forbrugere, der handler i fysiske butikker, tager i 96 procent af tilfældene varen med hjem med det samme. Omvendt bliver 92 procent af online-køb leveret direkte til hoveddøren eller et afhentningssted, mens blot 8 procent afhentes i en fysisk butik som “click & collect”.

Ved at kombinere research-, købs- og leveringsfaserne opstiller DI Handel 16 forskellige købsrejser, som dækker 93 procent af danskernes køb af varer og produkter.