Fredericia Kommune gør sig klar til at omlægge bostøtten og indføre en mere fleksibel socialpædagogisk støtte. Dette sker som følge af både økonomiske udfordringer og et ønske om at optimere støtten til borgere med særlige behov. Kirsten Hassing Nielsen (C), næstformand i Senior- og Socialudvalget, forklarer beslutningen:
– Det, det selvfølgelig handler om, er, at der i sidste år har vist sig at være flere udgifter på bostøtten. Og det er noget, vi er nødt til at forholde os til. Samtidig skal vi overveje, hvordan vi kan sikre kvaliteten for borgerne, for det hænger rigtig meget sammen – økonomi og kvalitet på det område. Hun understreger, at omlægningen primært handler om at reorganisere den socialpædagogiske støtte og omstrukturere, hvordan støtten leveres.
Formålet med omlægningen er at skabe mere fleksible og skalerbare støtteformer, der både styrker borgernes selvstændighed og optimerer kommunens ressourcer.
– Derfor har vi nu truffet beslutning om at omlægge, hvilket i høj grad drejer sig om at omlægge den socialpædagogiske støtte og omorganisere, hvordan denne støtte organiseres. Og her har vi fået et oplæg, fortæller Kirsten Hassing Nielsen.
Den nye struktur fokuserer på at udnytte ny viden og erfaringer for at tilbyde de mest meningsfulde indsatser for borgerne.
Den konservative byrådspolitiker fremhæver, at det er vigtigt at overveje de politiske beslutningers konsekvenser for både borgerne og de medarbejdere, der leverer støtten:
– For det er vi simpelthen ikke gode nok til i dag. I dag får vi altid belyst de økonomiske konsekvenser af politiske beslutninger i vores sagsfremstillinger. Men noget, jeg er blevet meget mere opmærksom på, er, at vi også skal spørge, hvad konsekvenserne er for borgerne og for medarbejderne, når vi træffer en politisk beslutning. For nogle gange kan det have utilsigtede virkninger, for eksempel i forhold til arbejdsmiljøet for medarbejderne.
– Vi skal stadig sikre kvaliteten, og der skal stadig være et flow for borgerne. Det betyder, at borgerne skal opleve udvikling og progression i den støtte, de modtager, siger Kirsten og understreger vigtigheden af at finde løsninger, der sikrer både høj kvalitet og effektivitet.
Den nye støtteordning indebærer flere metoder til at hjælpe borgerne, afhængigt af deres individuelle behov. De forskellige støtteformer kan være gruppebaseret støtte, virtuel støtte eller individuel støtte, der kan gives både i borgerens eget hjem og i kommunale lokaler.
– For nogle borgere handler det måske om at opretholde livskvaliteten, uden nødvendigvis at der er noget udviklingspotentiale. For andre kan det dreje sig om, at de skal være i systemet og modtage socialpædagogisk støtte i en periode. Her er det vigtigt, at vi hjælper borgerne videre – også hurtigt, fortæller næstformanden og påpeger, at nogle borgere måske kan modtage mindre indgribende hjælp, fra civilsamfundet eller mindre hjælp fra kommunen.
Den nye struktur vil give mulighed for at afprøve gruppebaserede tilgange, der fremmer social inklusion og støtte gennem netværk. Dette skal hjælpe borgerne med at opnå større mestringsevne og samtidig mindske behovet for indgribende, langvarig støtte.
Den foreslåede omlægning sigter også mod at nedbringe de økonomiske udfordringer, der har været forbundet med bostøtten. Ifølge Kirsten Hassing Nielsen er det vigtigt at sikre, at ændringerne ikke medfører ekstra omkostninger for borgerne:
– Det hænger sammen med de politiske beslutninger. Når vi træffer beslutninger, hvad betyder det for borgerne både nu og på længere sigt? Og hvad betyder det for medarbejderne og deres opgaver?” siger hun. “Det bør vi i højere grad interessere os for. Det var mit primære budskab.
Kommunen ønsker at undgå, at den ændrede struktur fører til forringelser for borgerne. Der vil blive foretaget en grundig vurdering af, hvad de forskellige støttemodeller betyder for borgernes livskvalitet og muligheder for selvstændighed.
Under omlægningen af bostøtten vil både Handicaprådet og Udsatterådet blive inddraget. Det betyder, at relevante borgergrupper får mulighed for at bidrage med input, som kan hjælpe med at sikre, at den nye struktur fungerer optimalt for alle.
Fredericia Kommune forbereder sig på at implementere de nye metoder i 2025, og der vil blive fulgt tæt op på, hvordan det går med omlægningen.
– Vi skal sikre, at vi gør det rigtigt og kommer så tæt på borgernes behov som muligt. Det er det, der skal være vores fokus i denne omlægning, slutter hun.