Mandagens byrådsmøde i Fredericia blev præget af en intens debat i spørgetiden om fremtiden for Herslev, der er udset som mulighedsområde for solceller.
Herslevborgerne var mødt talstærkt op til mandagens byrådsmøde i Fredericia. Her udtrykte de stærk utilfredshed og frustration over processen, mens politikerne forsøgte at forklare baggrunden for planerne. Spørgsmål om manglende inddragelse og frygt for landsbyens fremtid skabte en følelsesladet atmosfære, der også førte til klapsalver fra de fremmødte borgere.
Det er Herslevs placering og lave befolkningstæthed, der ifølge politikerne gør landsbyen relevant som mulighedsområde for solceller. Tommy Rachlitz Nielsen, formand for kommunens Klima-, Energi- og Miljøudvalg og gruppeformand for De Konservative, forklarede, at området er udpeget ud fra objektive kriterier.
– Når vi søger steder til solceller og vindmøller, skal vi vælge steder, hvor der er få boliger inden for en radius. Det har forvaltningen undersøgt grundigt. Men det betyder ikke, at vi gør det til et solcelleområde. Der vil komme separate høringer til hvert enkelt projekt,” sagde han og understregede, at ingen projekter er endeligt besluttet endnu.
Tommy Rachlitz Nielsen forsikrede borgerne om, at der er bred enighed i byrådet om, at Herslev ikke skal fyldes med solceller og vindmøller.
“Hvorfor ikke raffinaderiet?”
En borger spurgte, hvorfor man ikke i stedet placerer solceller ved raffinaderiet. John Nyborg, gruppeformand for Socialdemokratiet, svarede, at mulighederne undersøges, men sikkerhedsforhold udgør en udfordring.
– Vi kigger på mulighederne ved virksomheden og ser på sikkerhedszoner,” forklarede han. Tommy Rachlitz Nielsen supplerede med en bemærkning om, at “eksplosionsfare og andre risici” gør området problematisk.
Landsbyens fremtid på spil
Blandt de mest følelsesladede indlæg var fra Anders Bendsen, formand for Herslev Sogns Borgerforening. Han kritiserede, at borgerne ikke er blevet inddraget tidligere i processen.
– Min tillid er på et meget lille sted. I er ikke søde ved os i Herslev. Hvorfor er vi ikke blevet inddraget, så vi kunne vælge mulighedsområdet?, spurgte han og tilføjede, at andre kommuner har oplevet, at mulighedsområder bliver til reelle solcelleparker.
Flere borgere tilsluttede sig kritikken, og en nævnte, at Herslev er en af de få landsbyer i kommunen uden udvikling:
– 800 hektar er et kæmpe område. Lad os foreslå 50 hektar i stedet. Herslev er en af de eneste landsbyer i kommunen, hvor der ikke er udvikling. Det her er afvikling, lød det fra borgeren, hvilket udløste klapsalver fra salen.
Politikernes forsikringer
John Nyborg forsøgte at berolige de fremmødte ved at understrege, at processen stadig er i en tidlig fase.
– Vi kommer ikke til at plante Herslev med solceller. Det er et forslag, og I har mulighed for at skrive et høringssvar om, hvad I vil gøre anderledes, sagde han.
Tommy Rachlitz Nielsen gentog, at de kommende høringer giver borgerne mulighed for at blive hørt, men erkendte samtidig, at processen kan virke frustrerende for lokalsamfundet.
“Er I ikke mennesker?”
Pia Møller, bosat i Herslev, satte ord på den udbredte følelse af magtesløshed blandt borgerne:
– Jeg ved ikke, om I ikke er mennesker, eller hvad vi er. Hvorfor behandler I os, som I gør? I sætter noget op og siger, at det ikke er sikkert, det bliver til noget – hvorfor skal det så op?” spurgte hun retorisk, hvilket afsluttede debatten med tydelig eftertanke i rummet.
Mandagens byrådsmøde understregede det spændte forhold mellem borgerne i Herslev og byrådet. Mens politikerne insisterede på, at der er tale om en proces med plads til høringssvar og borgerinddragelse, var det tydeligt, at mange borgere føler sig overset og ofret i kommunens planer. Diskussionen om solceller og landsbyens fremtid ser ud til at fortsætte.