Torsdag blev Årets Refleksdag afholdt i Danmark, en dag til at skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af synlighed i trafikken, især i de mørke måneder.

Ifølge en pressemeddelelse fra Børneulykkesfonden, som står bag Årets Refleksdag i samarbejde med Codan Forsikring, har reflekser en helt afgørende rolle i at gøre bløde trafikanter synlige. Bilister ser ofte reflekser bedre end cykellygter, når deres forlygter rammer en cykel eller fodgænger i mørket.

– Bløde trafikanter med reflekser har 85 procent lavere risiko for at blive overset i trafikken, lyder det i meddelelsen.

Lovpligtige reflekser og god praksis

Når det kommer til cykler, er der en række reflekser, der ifølge loven skal være på plads. En rød refleks bagpå, en hvid foran samt gule reflekser i hjulene og på pedalerne er et minimumskrav. Men det er en god idé at supplere med ekstra reflekser på tøj og tasker. Jo flere reflekser, jo mere synlig bliver man.

For cykler med mere end to hjul, såsom ladcykler og cykelanhængere, er kravene endnu skrappere. Her skal der være to røde reflekser bagpå, to hvide foran og mindst to gule reflekser på hver side, så trafikanterne tydeligt kan se køretøjet fra alle vinkler.

Mørketiden kræver ekstra forsigtighed

Mange trafikulykker sker netop i de mørke timer, og tal fra Odense Universitetshospitals Ulykkes Analyse Gruppe (UAG) viser en bekymrende stigning i mørkeulykker blandt børn og unge. I 2022 blev der registreret hele 1.196 ulykker i mørke, hvilket er en stigning på 74 procent i forhold til året før.

Børneulykkesfonden opfordrer derfor til, at man ikke kun tænker på sig selv, men også på børnene. En undersøgelse fra september 2024 viser, at 78 procent af forældre husker at give deres børn reflekser på i efterårs- og vintermånederne, men kun 27 procent af de voksne selv husker at bære reflekser, når de cykler eller går udendørs.

– Det er en lille indsats, der kan have stor effekt, forklarer Børneulykkesfonden.

– Reflekser sikrer, at bilister kan se dig på op til 140 meters afstand med nærlys. Uden reflekser har de kun 25-30 meter at reagere på.

Gode råd til korrekt brug af reflekser

For at få mest ud af dine reflekser, er det vigtigt at bruge dem korrekt, derfor opfordrer Codan og Børneulykkesfonden til at man sørger for, at de hænger i en snor, så de bevæger sig, når man går eller cykler. Reflekser skal placeres lavt på kroppen, så billygterne rammer dem, og det er en god idé at have reflekser både foran og bagpå. Husk også at skifte reflekserne jævnligt, da effekten kan aftage over tid, især hvis de er blevet slidt i vask.

Med Årets Refleksdag håber arrangørerne at sætte fokus på, hvor vigtigt det er at være synlig i trafikken, især i den mørke tid. Der blev i alt delt 50.000 reflekser ud torsdag.