Den netop vedtagne finanslov for 2025 indeholder en forsøgsordning, der skal undersøge muligheden for at indføre skolemad på landets folkeskoler. Tiltaget har skabt en særlig opmærksomhed blandt politikere, herunder Venstres Pernelle Jensen fra Fredericia Byråd, der ser initiativet som en vigtig mulighed for både børn og familier.

For Pernelle Jensen er skolemad en oplagt løsning på nogle af de udfordringer, der præger hverdagen for skolebørn og deres forældre.

– Og hvis man så ved, at ens barn får et sundt måltid, og at der er betalt for, så er det jo bare en win-win, tænker jeg. Derfor synes jeg, vi skal lægge en billet ind på det, siger hun og understreger, at det er en indsats, der har potentialet til at lette hverdagen for mange familier.

Et bredt fokus på forskellige skoledistrikter

Imens lægger Pernelle Jensen også vægt på, at forsøgsordningen bør inkludere både ressourcestærke og mere udfordrede skoledistrikter, når den sættes i gang, så erfaringerne bliver så brede og anvendelige som muligt.

– Jeg tænker, det kunne være spændende at gøre det både i et område, der er knap så ressourcestærkt, hvor vi ved, at der er mange udsatte børn, men også i et område, der er ressourcestærkt, for at få noget at sammenligne med og bidrage til den viden, som de prøver at indsamle, forklarer hun.

For Pernelle Jensen handler skolemad først og fremmest om at mætte børnene, men det handler også om muligheden for at skabe bedre rammer for trivsel og læring.

– Vi ved jo alle sammen, hvor vigtigt det er at spise sundt, og der er bare en helt anden fokus på mad, end der tidligere har været. Et sundt måltid er jo forudsætningen for både at kunne trives, være sammen med andre i et godt fællesskab og særligt at kunne lære noget, siger hun.

Tid til familien

Ud over børnenes trivsel ser Pernelle Jensen også skolemad som en lettelse for forældrene, der kan få frigjort tid i en travl hverdag.

– Det er jo en af de opgaver, som tager noget tid hver dag – det at stå og smøre madpakker. Jeg tror da gerne, at mange forældre vil bruge den tid på noget andet sammen med deres børn, siger hun og peger på, at skolemad dermed kan gavne hele familien.

Fredericia som deltager

Selvom detaljerne om kommunernes muligheder for at deltage endnu ikke er fuldstændigt beskrevet i finansloven, mener Pernelle Jensen, at Fredericia bør byde sig til som en mulig deltager i forsøgsordningen.

– Jeg bemærkede, at de gerne vil have nogle erfaringer. Og hvis de skal have nogle erfaringer rundt omkring, så er der selvfølgelig nogle kommuner, der skal byde sig til. Der synes jeg, vi skal byde os til, siger hun.

Pernelle Jensen har til hensigt at bringe skolemad som et initiativretsforslag på det kommende byrådsmøde i Fredericia Kommune. Hun håber, at kommunen kan spille en aktiv rolle i forsøget.

Finansloven har afsat 854 millioner kroner til forsøgsordningen, der skal fordeles til udvalgte skoler over hele landet med henblik på at samle erfaringer og skabe et vidensgrundlag for en eventuel bredere implementering. Ifølge teksten i aftalen skal ordningen designes i samarbejde med Børne- og Undervisningsministeriet.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her