GASTRONOMI. Når Fredericia fra den 5. til 7. september åbner dørene til den første store Food Festival, bliver det med ambitionen om at samle byen i et brag af smag, kultur og fællesskab. Festivalen breder sig over flere af byens pladser med alt fra street food og talks med kendte kokke til langbordsspisning, jazz og aktiviteter for hele familien.
Bag festivalen står Fredericia Shopping, og detail- og eventkoordinator Lotte Fenneberg forklarer tanken bag. »Vi har valgt at starte en ny stor madfestival i Fredericia for at få skabt sammenholdet i Fredericia og få de lokale kræfter ind i Fredericia. Tidligere har man jo købt et event udefra til at rulle ind, og her vil vi gerne skabe sammenholdet, få en masse frivillige i gang og fokusere på det lokale mad. Og så vil vi gerne holde folk i midtbyen i stedet for at trække det helt ud på havnen,« siger hun.
Festivalen har fra begyndelsen haft fokus på samarbejdet med byens egne spisesteder og foreninger. »Allerede i starten af året sendte vi mails og noter ud til alle restauratører i byen og gav dem mulighed for at være med. Vi har et lokalt telt, hvor de kan præsentere deres madboder. Det er vigtigt, at folk kan se, at det her ikke bare er noget, der sker én gang. Det skal være kontinuerligt, så endnu flere får lyst til at melde sig til næste år,« siger Lotte Fenneberg.
Hun oplever, at samarbejdet er blevet taget godt imod. »Der har egentlig ikke været de store udfordringer, for alle har bare været super seje samarbejdspartnere. Alle vil gerne tage del i det. Vi har mad, vi har langbordsspisning, vi har mavedans. Alle synes bare, det er fedt at byde ind,« siger hun og peger på, at også forskellige kulturer er repræsenteret. »Det er vigtigt, at vi får det skrevet, at det er et sted, hvor alle er velkomne, uanset hvem man er. Byen skal rumme alle på den positive måde.«
Festivalen fordeler sig over hele midtbyen. På Rådhuspladsen er der talks med kendte navne som Umut Sakarya og Thomas Herman, på Axeltorv kan man møde Naturpark Lillebælt, fiske krabber, besøge et område arrangeret af museumsgården Kringsminde eller prøve VR-briller, og på J.B. Nielsens Plads er der street food, food trucks og musik. »Hele byen kommer til at summe. Der vil være alt fra danske retter til madboder med inspiration fra mange forskellige køkkener,« siger Lotte Fenneberg.
Fredag og lørdag bliver dagene, hvor musikken og maden går hånd i hånd. Frank Clifforth, Jesper Gade og The Powls er blandt de navne, der skal skabe stemning. Lørdag er også dagen for Øllets Dag, hvor der er smagsprøver og ølstemning på Gothersgade Syd, mens søndagen rundes af i roligere rammer med morgenjazz og 500 gratis rundstykker på J.B. Nielsens Plads.
For arrangørerne handler det om mere end mad. »Det er nemlig fællesskab, som er DNA’et i Fredericia. Vi hygger os sammen, og det er vigtigt, at alle får en god dag, og at vi inddrager alle i festivalen,« siger Lotte Fenneberg.
Hun håber, at festivalen ikke kun styrker Fredericia som handelsby, men også som kulturby. »Jeg tror, at folk, der kommer udefra, får øjnene mere op for, hvor fantastisk en by vi har. Måske tænker de næste gang, at de skal i teatret, høre koncert på Tøjhuset eller besøge en af restauranterne. Jeg håber, at de tager med sig, at de skal komme tilbage – ikke bare til festivalen næste år, men måske allerede om 14 dage,« siger hun.
Målet er mindst 10.000 besøgende i løbet af weekenden, og hvis det lykkes, har Fredericia ikke bare fået en ny festival, men et samlingspunkt, der kan vokse år for år.
Læs programmet her
