BUSINESS. Fredericias erhvervsliv har klaret sig stabilt igennem årets første halvår, trods international usikkerhed. Men især én nyhed har skilt sig ud: ADP’s nylige samarbejde med en international maritim aktør, der ifølge Kristian Drejer, erhvervsdirektør for Business Fredericia, cementerer havnens status som dynamo for byens erhvervsudvikling.
Kristian Drejer er efterhånden en kendt figur i Fredericia. Han ved, hvad der sker i det lokale erhvervsliv, og han sætter i dette interview ord på de første seks måneder. Det gør han kort tid efter, at ADP meldte ud, at Brookfield bliver medejer.

»Det er udtryk for en lang og målrettet strategi fra ADP’s side gennem flere år, hvor man har satset ambitiøst på at skabe et multimodalt knudepunkt, som kombinerer havn, vej og jernbane til et samlet logistikcenter af international klasse. Den indsats har nu båret frugt med tiltrækningen af en stor international maritim aktør, som har potentialet til at løfte Fredericia Havn til et helt nyt niveau. Denne nye internationale partner kan øge havnens værdi og indtjeningsmuligheder markant, fordi den åbner op for større godsvolumener, nye forretningsområder og dermed også en styrket konkurrenceevne,« siger Kristian Drejer og roser ADP’s bestyrelse for deres mod og vedholdenhed i processen.
Ifølge Kristian Drejer vil samarbejdet have positive ringvirkninger langt ud over havneområdet. Den øgede aktivitet forventes at medføre etablering af nye arbejdspladser – både direkte hos ADP og indirekte i hele Fredericia-området, hvor lokale virksomheder vil opleve øget omsætning og nye samarbejdsmuligheder.
»Havnen er epicentret for erhvervsudviklingen i Fredericia. Når en stor international aktør kommer ind, betyder det ikke blot øget aktivitet på selve havnen, men det vil også skabe nye forbindelser mellem virksomhederne lokalt. Det har vi allerede set med etableringen af store spillere som Mærsk og Bestseller, der har bragt ekstra dynamik til byen. Denne nye aftale kan være med til at forstærke den effekt yderligere,« siger Kristian Drejer.
Grøn omstilling i fokus
Med den nye internationale partner placerer ADP sig endnu tydeligere centralt i den grønne omstilling. Havnen i Fredericia har potentialet til at udvikle sig til en regional hub for håndtering og transport af CO₂ og grønne brændstoffer, og dermed blive en væsentlig brik i den nationale klimainfrastruktur. Ifølge Kristian Drejer matcher dette perfekt Fredericias eksisterende erhvervs- og klimastrategier, der netop fremhæver vigtigheden af at skabe bæredygtige løsninger med afsæt i byens styrkepositioner.

»Fredericia er allerede i dag en vigtig spiller inden for grøn omstilling, energi og bæredygtige teknologier. Med ADP’s nye partnerskab styrker byen sin position endnu mere. Det betyder, at Fredericia får en central rolle i den grønne transformation, både regionalt og nationalt. Vi ser et stort potentiale i at skabe nye løsninger inden for grøn transport og CO₂-lagring, der kan understøtte Danmarks samlede klimaindsats og styrke erhvervslivets grønne konkurrencekraft,« siger Kristian Drejer.

Stabilitet trods usikkerhed
Når Kristian Drejer vurderer det generelle erhvervsklima i Fredericia efter årets første seks måneder, tegner han et billede af en robust og fleksibel økonomi, som har tilpasset sig en række store internationale udfordringer. Trods turbulens på verdensmarkedet og fortsatte konsekvenser af krigen i Ukraine fremhæver han erhvervslivets evne til hurtigt at finde fodfæste og tilpasse sig en ny virkelighed.
»Året startede med en betydelig usikkerhed, præget af krigen i Ukraine, inflation, høje renter og generel økonomisk ustabilitet globalt. Mange virksomheder udtrykte bekymring, men vi oplever nu, at der er ved at indfinde sig en vis stabilitet. Virksomhederne har tilpasset sig og fundet et nyt niveau at operere ud fra. Selvfølgelig er der stadig områder, der mærker udfordringerne tydeligt – byggeriet er et eksempel – men generelt oplever vi en positiv udvikling. Mange virksomheder klarer sig godt, har overskud, og samlet set går det faktisk ganske fint,« siger Kristian Drejer.
Fredericia styrker satsning på bosætning og turisme
Et af de mest markante tiltag i årets første seks måneder er, at Business Fredericia overtager hele indsatsen for bosætning og turisme fra kommunen. Fra 1. august overtager erhvervsorganisationen ansvaret for bosætningsområdet, mens turismeindsatsen følger efter pr. 1. oktober. Ifølge Kristian Drejer åbner dette for en mere sammenhængende og effektiv indsats, hvor potentialet kan udnyttes langt bedre, end tidligere.
»Turisme og bosætning hænger tæt sammen og spiller en afgørende rolle for Fredericias fremtidige vækst og udvikling. Når vi nu samler indsatserne i Business Fredericia, skaber vi en større synergi mellem erhvervslivet, kulturlivet og kommunen. Det giver os mulighed for at markedsføre byen mere effektivt og skabe stærkere resultater, både hvad angår vækst, arbejdspladser og byens samlede attraktivitet som sted at leve og besøge,« siger Kristian Drejer.
Han understreger desuden, at Fredericia allerede i dag har en turismeomsætning på over en milliard kroner årligt, men at der fortsat er et stort uudnyttet potentiale.
»Fredericia har en fantastisk historisk fortælling, kulturlivet står stærkt med blandt andet internationalt teater, og vi har enestående naturoplevelser lige uden for døren. Kan vi løfte turismen yderligere, vil det ikke blot komme hoteller, restauranter og butikker i midtbyen til gavn, men også styrke Fredericias samlede brand og tiltrækningskraft som en attraktiv kommune at bosætte sig i,« siger Kristian Drejer.
Iværksætteri og intelligent energi på vej
De næste seks måneder vil også byde på flere nye initiativer og tiltag inden for intelligente energisystemer og iværksætteri. Kristian Drejer ser især store muligheder i samspillet mellem eksisterende erhvervsliv, ny teknologi og innovative virksomheder inden for energi og klima.
»Vi kommer til at se de første konkrete projekter inden for intelligente energisystemer i Fredericia, hvor data og teknologi spiller en afgørende rolle. Samtidig styrker vi indsatsen for at tiltrække og understøtte nye iværksætter- og scale-up virksomheder på energi- og klimaområdet. Her ligger et enormt potentiale, fordi Fredericia allerede har stærke kompetencer inden for energi og logistik. Det giver os muligheden for at skabe en stærk platform for forskning, udvikling og innovation inden for den grønne omstilling,« fortæller Kristian Drejer og fortsætter:
»Vi vil gøre byen attraktiv for nye, innovative virksomheder, og på den måde skabe både nye arbejdspladser, øget vækst og understøtte Fredericias position som en progressiv erhvervskommune.«
Når Kristian Drejer kigger frem mod resten af året og videre ud i fremtiden, tegner han et optimistisk og visionært billede af Fredericia. Han ser en kommune, der ikke blot formår at omstille sig hurtigt, men også har evnen og viljen til at sætte retningen for vækst og bæredygtig udvikling regionalt og nationalt.
»Vi står ved begyndelsen af en virkelig spændende tid, hvor Fredericia har alle muligheder for at positionere sig endnu stærkere inden for både grøn omstilling, innovation og oplevelsesøkonomi. Det er en unik chance for, at Fredericia kan markere sig som en foregangskommune, der tør tænke stort og investere i fremtiden,« siger Kristian Drejer og afslutter:
»Jeg er overbevist om, at vi kun har set begyndelsen på Fredericias potentiale. Hvis vi griber de her muligheder rigtigt, vil byen ikke alene vokse økonomisk, men også blive en magnet for dygtige mennesker, spændende virksomheder og bæredygtige løsninger, som kan inspirere langt ud over kommunens egne grænser.«