Social- og Sundhedsskolen i Kolding har netop lanceret en ny runde af deres populære kursusforløb “Klar til SOSU”, et otte ugers AMU-kursus, der er målrettet dem, der ønsker at få indsigt i og afklaring om en karriere inden for social- og sundhedssektoren.

Kurset, som arrangeres i samarbejde med Kolding Kommune og Jobcentret, er blevet en fast del af Koldings beskæftigelsesindsats og har med sin kombination af undervisning og tre ugers praktik tiltrukket stor interesse. Der er ventelister til kurset, som har været afholdt ti gange, et vidnesbyrd om, hvor aktuelt SOSU-arbejdet er for mange.

Jacob Bro, direktør for Social- og Sundhedsskolen i Kolding, ser det som en succes i sig selv, at deltagerne viser interesse for SOSU-arbejdet og forklarer, at de første skridt allerede er taget.

– Nu har de i hvert fald en interesse i at ville gøre noget for andre og sammen med andre, og det er jo derfor, de sidder her, siger han.

Bro understreger, at kursets formål er afklaring – ikke nødvendigvis, at alle deltagere fortsætter direkte i en SOSU-uddannelse.

– Jeg tror, at i et afklaringsforløb skal man passe på med at sige, at målet er uddannelse. For så bliver det ikke et afklaringsforløb, men snarere manipulerende. Succeskriteriet for mig er, at der er 28 deltagere, der, når de er færdige her, er afklaret med, om det er et felt, de ønsker at være i, forklarer han.

Han påpeger, at SOSU-arbejdet ofte tiltrækker folk, der ønsker at gøre en forskel, og at kursisterne allerede har truffet et vigtigt valg ved at søge ind.

– Vi nævnte det også, da vi bød dem velkommen. Allerede nu har de truffet et respektfuldt valg ved at vise interesse og nysgerrighed for velfærdssektoren og dette felt, siger Bro, som finder det positivt, at der er ventelister til kurset:

– Når man tænker på, at der mangler arbejdskraft i sektoren, lyder det måske lidt vildt med ventelister til et afklaringsforløb som dette, siger han.

Personlige rejser mod meningsfuldt arbejde

Blandt de nye kursister er 61-årige Heidi Daugaard, som ser “Klar til SOSU” som en mulighed for at prøve noget nyt og arbejde med omsorg.

– Jeg valgte kurset, da jeg synes, jeg har et omsorgsgen, som jeg gerne vil prøve af. Jeg har også empati for ældre mennesker – eller generelt folk, der har brug for hjælp, fortæller hun og forklarer, at det især er praktikken, der tiltrækker hende.

– Personlig pleje har jeg jo ikke haft noget med at gøre før, så det synes jeg også er spændende at prøve af, siger hun, mens hun reflekterer over, om SOSU-faget kunne være hendes fremtidige karrierevej.

Henrik Christensen, en anden deltager, har valgt forløbet af to grunde, som han forklarer.

– For det første på grund af min alder, og for det andet fordi tidligere jobs ikke har givet mig den store mening, siger Henrik og tilføjer, at han ønsker en beskæftigelse, hvor arbejdet er meningsfuldt for ham selv og for dem, han arbejder med.

– Denne gang kunne jeg godt tænke mig et job, som giver mening – ikke mindst for mig selv, men også for nogle mennesker, som jeg forhåbentlig kan have en positiv indvirkning på.

Henrik ser det som en fordel, at der generelt mangler mænd i branchen.

– Som mand har jeg fået at vide, at der er gode muligheder for fleksibilitet i dette fag, og at man kan få en del indflydelse på arbejdet selv, siger han og understreger, at praktikken giver en unik mulighed for at afprøve faget.

Henrik nævner, at han er åben for at undersøge forskellige typer af SOSU-arbejde.

– Jeg har også hørt, at det kunne være bosteder eller arbejde med mennesker, der har det svært i hverdagen. Det handler om at gøre en forskel, ikke kun for ældre, men også for folk, som har brug for støtte til at komme på rette vej, siger han.

Et kursus, der åbner døre til en sektor med stor efterspørgsel

For Jobcenter Kolding er “Klar til SOSU” et vigtigt skridt både for ledige og for velfærdssektoren. Diana Lærke, uddannelseskonsulent og torvholder for projektet, ser stor værdi i kurset.

– Jeg synes, det er et fantastisk samarbejde og en rigtig god mulighed for at få ledige til at snuse til et fag, hvor der er mangel på arbejdskraft, siger hun og understreger, at praktikken er et væsentligt element.

– Fordelen her er, at der også er mulighed for ansættelse bagefter, så vi ikke uddanner til ledighed. Kurset slutter præcis på et tidspunkt, hvor deltagerne kan overgå til en ny ansættelse uden ventetid,” forklarer hun.

Helle Andersen, leder af uddannelsesafdelingen i Kolding Kommune, ser kurset som en succes, netop fordi det giver deltagerne mulighed for afklaring.

– Ved at have et snuseforløb, hvor de kan prøve faget af i praksis, får deltagerne mulighed for at mærke efter, om det er den rigtige vej for dem, og de modtager stadig deres ydelse undervejs, fortæller Andersen.

Ifølge Diana Lærke er interessen for SOSU-kurset stor, og det skyldes både den store jobefterspørgsel og kursets opbygning.

– Det skyldes, at der er en grænse for, hvor mange vi kan have på holdet af hensyn til undervisningen. Men ja, der er stor interesse for faget, og vi kører forløbet to gange om året. I foråret havde vi et hold, hvor 12 ud af 15 gik videre til uddannelse. Ud af 24 deltagere valgte de resterende enten noget andet eller at arbejde ufaglært, så der er gode resultater ved at lave forløbet på denne måde, siger hun.

Kurset er præget af en aldersspredning, som giver en særlig dynamik, hvilket både Lærke og Andersen oplever som positivt.

– Den ældste på holdet her er 64, og den yngste er 26. Sidste år havde vi en deltager på 67, så det spænder bredt. Det skaber også en god dynamik i undervisningen, når deltagerne har forskellige baggrunde og erfaringer,” forklarer Lærke og tilføjer, at den brede målgruppe også er med til at styrke sammenholdet på kurset.

Med sin store popularitet og de gode erfaringer, deltagerne tager med sig, har “Klar til SOSU” cementeret sig som en solid indgang til velfærdssektoren og en afgørende del af Koldings indsats for at sikre kvalificeret arbejdskraft i et område med høj efterspørgsel.