POLITIK. På byrådsmødet mandag aften var Sundhedshuset på dagsordenen. Pernelle Jensen (V) præsenterede sit partis forslag om en ny masterplan for udviklingen af Fredericia Sundhedshus, som byrådet enstemmigt bakkede op om.
»Vi er meget stolte af vores Sundhedshus, som allerede rummer både kommunale og regionale tilbud. Men sundhedsreformen betyder, at endnu flere sundhedstilbud skal flyttes tættere på borgerne. Derfor er det vigtigt, at Fredericia står klar med en gennemarbejdet masterplan, når midlerne fra reformen skal fordeles,« sagde Pernelle Jensen.
Venstre ønsker blandt andet at etablere et daghospital, hvor patienter med kroniske lidelser som diabetes, kol- og hjertesygdomme kan få deres behandling og kontrol lokalt. Desuden foreslår partiet blodprøvetagning til børn, lokale muligheder for røntgen og scanning samt et showroom for velfærdsteknologi, hvor borgere kan få rådgivning om hjælpemidler, som kan gøre dem mere selvhjulpne.
»Vi står over for en fremtid med flere ældre og færre hænder. Derfor er det vigtigt, at vi også sætter fokus på teknologi, der kan gøre borgerne mere uafhængige af kommunal hjælp,« sagde Pernelle Jensen, som ønsker arbejdet med masterplanen sat i gang hurtigst muligt og videreført ind i 2026, når de nye sundhedsråd etableres.
Sundhed tæt på borgerne
Susanne Eilersen (O) gav Venstre ros for initiativet og understregede betydningen af at få sundhedstilbud tættere på borgerne:
»Jo tættere vi får sundhedstilbuddene på borgerne, jo større lighed opnår vi også i sundhed. For udsatte borgere kan en lokal behandling betyde en verden til forskel.«
Eilersen understregede samtidig, at Dansk Folkeparti ønsker, at den ledige øverste etage i Sundhedshuset bruges til hospice, gerne med pladser til børn.
Connie Eden (F), formand for Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget, bakkede også op om forslaget og understregede, at arbejdet skal have god tid og grundighed.
»Vi må ikke forcere processen. Det er vigtigt, at vi drøfter mulighederne grundigt. Men der er ingen tvivl om, at vi har brug for en klar plan, hvis Fredericia skal stå stærkt, når sundhedsreformens midler fordeles,« sagde hun.
Realisme og åbenhed er vigtig
Cecilie Roed Schultz (Ø) støttede også forslaget, men understregede samtidig vigtigheden af realisme og pragmatisme i processen.
»Ingen kommer og forærer Fredericia nye tilbud, så vi skal kæmpe hårdt. Men med en klar masterplan står vi langt stærkere i kampen for at sikre flere gode tilbud tættere på borgerne,« sagde Cecilie Roed Schultz.
Også Kirsten Hassing Nielsen (C) bakkede op og betonede især vigtigheden af ekstern finansiering:
»Det er vigtigt, at vi er åbne for nye muligheder, men finansieringen skal helst komme via eksterne midler. Det er afgørende for, at vi realistisk kan føre planen ud i livet.«
Forslaget blev enstemmigt vedtaget og sendt videre til behandling i Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget med løbende orientering til Økonomi- og Erhvervsudvalget.