Efter at det er kommet frem, at dagligvarekæden Lidl trækker sig fra en aftale om at finansiere et nyt lyskryds ved deres butik i Erritsø på grund af en juridisk fodfejl fra kommunens side, kræver Tommy Rachlitz Nielsen, gruppeformand for Konservative, at der tages hurtig affære for at sikre trafiksikkerheden i området. For Rachlitz Nielsen er sagen klar: Aftalen om lyskrydset bør fastholdes, og kommunen bør handle hurtigt for at finde en løsning.
Rachlitz Nielsen udtrykker undren over, at sagen har udviklet sig til et juridisk dilemma og mener, at der må foreligge en skriftlig aftale, der forpligter Lidl til at finansiere lyskrydset.
– Det undrer mig meget, at der ikke er en fast aftale om, hvordan dette skal forløbe, siger han og tilføjer, at han ikke kan forstå, hvordan det er gået galt, når projektet allerede er påbegyndt, og der er gravet huller til lysene.
Han mener, at kommunen burde have sikret sig en juridisk bindende aftale med Lidl og stiller spørgsmål ved, hvorfor dette tilsyneladende ikke er sket.
– I min optik bør det bare sættes i gang. Hvis der er givet dispensation, så må den fjernes, hvis de ikke ønsker at leve op til de indgåede aftaler, siger han og understreger, at Lidl bør holdes ansvarlig for deres forpligtelser.
Trafiksikkerhed først – ikke butikker
For Rachlitz Nielsen er trafiksikkerheden den vigtigste prioritet, og han er ikke villig til at lade butikkens interesser stå over borgernes sikkerhed.
– Vi prioriterer ikke butikker over trafiksikkerhed i Fredericia, siger han og pointerer, at området ved Snaremosevej og Gl. Landevej kræver ekstra opmærksomhed fra bilister, især på grund af butikkens placering og den øgede trafik, den medfører.
Han frygter, at den manglende lysregulering kan skabe farlige situationer, især i et område med mange ungdomsuddannelser og en høj trafikmængde.
– Der var jo en grund til, at aftalen blev indgået om at få etableret lysregulering, og det skyldes netop trafiksikkerhedsmæssige årsager, siger han og understreger, at denne aftale ikke kan ignoreres af hensyn til områdets trafikale udfordringer.
Hvis Lidl fortsat nægter at finansiere lyskrydset, mener Rachlitz Nielsen, at kommunen må overveje mere drastiske skridt, herunder muligheden for at begrænse adgangsforholdene til butikken.
– Jeg tror ikke, om vi kan lukke en dagligvarebutik, men vi kan i hvert fald fjerne indkørslen dertil, siger han og tilføjer, at trafiksikkerheden skal have førsteprioritet, og at kommunen må handle hurtigt for at sikre, at området bliver reguleret som oprindeligt planlagt.
Teknisk Udvalg må tage ansvar
Rachlitz Nielsen kritiserer også kommunens tilgang til sagen og opfordrer Teknisk Udvalg til at vise lederskab.
– Forvaltningen må sidde med en aftale, og Teknisk Udvalg kan ikke bare sige, ‘Nu må vi se,’ mens vi stadig forhandler og diskuterer, siger han og fremhæver, at der er behov for klar handling fra udvalget, så lyskrydset kan etableres uden yderligere forsinkelser.
For ham er det afgørende, at kommunen lever op til sine egne standarder for trafiksikkerhed og tager de nødvendige skridt for at sikre, at lyskrydset bliver en realitet.
– Der skal handling bag ordene, og lysreguleringen skal laves som aftalt, afslutter han og opfordrer kommunen til at finde en løsning, der opretholder trafiksikkerheden i området og sikrer, at aftaler bliver overholdt.